tisdag 25 mars 2008

Kommunistiska Partiets stöd till Nordkorea

I det senaste numret av Proletären får Kommunistiska Partiet ett tack av Christer Lundgren, Svensk-Koreanska Föreningens ordförande, för sitt stöd till Nordkorea. Kom ihåg det, när de försöker hävda något annat.
[...]det är också ett stöd till vänskapsarbetet i Sverige – det breda vänskapsarbetet, som förenar människor med skilda politiska uppfattningar i arbetet för vänskap och goda relationer mellan Sverige och Demokratiska Folkrepubliken Korea.

Flera av era partimedlemmar gör stora insatser i föreningens arbete. Andra har deltagit i resor till Korea som Svensk-Koreanska Föreningen anordnat. Och er tidning Proletären bevakar både utvecklingen i Korea och vår förenings verksamhet på ett bra sätt. Också för detta tackar jag er.
Att Nordkorea som kommunistiskt projekt skulle ha övergetts av världens kommunister är en myt. Läs hela det återgivna talet här.

I samma nummer av Proletären (bara online?) briljerar en skribent med sina strålande kunskaper i sydkoreansk inrikespolitik och skriver apropa ursäkterna för massakren i det tidiga Sydkorea:
De proamerikanska krafterna i södra Korea protesterar mot utgrävningarna. I samband med häftiga regn och medföljande jordskred under senare år har ytterligare massgravar bokstavligen kommit upp i ljuset.
Man visar även sin tilltro till Nordkoreas välkända förmåga att skriva historia:
I Nordkorea har man även på senare år hittat människolämningar efter amerikanska massakrer utförda under Koreakriget.
Att Sveriges kommunistiska organisationer en gång i tiden avlade fram många idag välkända journalister låter smått otroligt med tanke på vart deras nivå tycks ligga idag.

Pingat till intressant.se. Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

18 kommentarer:

Kristoffer Ejnermark sa...

Att ta stalinisterna i KP som en representant på "världens kommunister" är lika upp och ned som stalinisternas hyllande av Nordkorea.

Koreabloggen sa...

SKP tillhör vad jag vet också de som gärna ursäktar/visar viss sympati med Nordkoreas gärningar och system på olika sätt. Vet även att jag har läst om många andra kommunistiska partier, utöver de svenska, som gärna visar sina sympatier med Nordkoreas system. Har du belägg för någonting annat?

Kristoffer Ejnermark sa...

SKP är väl en försvinnande liten kommentar av KP idag. Hur som helst, poängen är väl snarare att dessa små stalinistorganisationer knappas representerar de som kallar sig kommunister.

Koreabloggen sa...

Nä, det var kanske en slarvig formulering av mig. Vad jag menade är att man ofta tror att de flesta kommunister idag har tagit avstånd från Nordkorea, något som jag inte tror är sant. Det är naturligtvis omöjligt att få ett säkert svar på en fråga om vad alla världens kommunister tycker om någonting, men jag vill minnas att jag har läst om ett flertal internationella kommunistorganisationer som har uttalat sitt stöd för Nordkorea. Jag är dock ingen expert på den internationella kommunistiska sfären, och undrar återigen om du har belägg för någonting annat?

Jaan Voxlauer sa...

Det som läst den amerikanska koreaexperten Bruce Cummings böcker om Korea vet att amerikanarna begick tusentals grymma förbryterlser under Koreakriget. Provinsen Sizon hade 100 000 nvånare. Amerikanarna brände ihjäl, torterade och stympade 35 000 av provinsens befolkning 1950. I besöksloggen på krigsförbrytarmuseet medgav Sveriges utsände att så verkligen skett. Men vad svenska diplomater får veta får inte svenska folket veta på grund av den svenska censuren.

Koreabloggen sa...

Nu har jag inte läst Cummings än (har dock en som ligger och väntar), men han har mycket gott anseende som Koreaexpert så jag är absolut beredd att lita på vad han säger. Vad jag däremot ställer mig tveksam till är huruvida man ska lita fullt ut på nordkoreanska utgrävningar och dess resultat. Jag tror inte att Nordkoreas fakta på det arkeologiska området är jättemycket att lita på. Till exempel utgrävningarna efter Tangun visar tydligt på hur Nordkorea använder utgrävningar och historisk forskning i propagandasyfte.
Det är framför allt det som är min poäng i bloggtexten, jag förnekar inte massakern i Sinchon.

Att fruktansvärda saker hände i Sinchon är varken möjligt eller önskvärt att förneka. Vilka som begick dessa brott är dock möjligt att diskutera. Att de amerikanska trupperna till viss del visste vad som pågick är säkert sant. Däremot vet ingen hur många av de 35 000 offrena som faktiskt mördades av amerikanska trupper. Troligen dödades de allra flesta av de antikommunistiska gerillatrupper som tog över Sinchon/Haeju/Ongjin/Changyon och härjade fritt under några fruktansvärda dagar/veckor. Det är synd att sökandet efter sanningen i vad som hände i Sinchon så kraftigt försvåras av nordkoreanska försök att använda händelserna i sin propaganda. En ordentlig undersökning av vad som hände skulle nämligen troligen föra upp vissa sanningar i ljuset som Nordkorea inte gärna visar upp; b la att stora delar av massakern utfördes av koreanska bröder, och att den nordkoreanska arméns jakt efter förbrytarna (då man intog södra Hwanghae)även den urartade i en slakt av oskyldiga människor.

För en förvisso dramatiserad men ändå intressant genomgång av massakern i Hwanghaeprovinsen kan jag rekommendera den skönlitterära "The Guest" av Hwang Sok-yong, en fantastisk bok för alla som är intresserade av det tidiga efterkrigskorea.

Kul att någon som har läst Cummings har hittat hit! Jag ser verkligen fram emot att läsa något av honom efter de skiftande omdömen jag har hört.

Jaan Voxlauer sa...

Ett typisk historierevisionistiskt förnekande av de amerikanska terrordåden i sizon. Här skriver det officella Sveriges utsände till Nordkorea att det verkligén förhålligt sig så, i den liggande gästboken år 1999. Hade det varit en propagandabluff hade aldrig en svensk diplomat skrivit i gästboken. De totalitärt likriktade fanatikerna på Koreabloggen borde sluta med sitt propagandistiska trams. Ett massomod är ett massmord.

Koreabloggen sa...

Oj! Vilken bländande kunskap och vilja att diskutera du visar upp. Verkligen. Seriöst, om du inte har någonting att komma med förutom otrevligheter och en referens till vad en svensk diplomat har skrivit i en gästbok så tycker jag att du kan ta dina kommentarer någon annanstans.

PKFV sa...

"I det senaste numret av Proletären får Kommunistiska Partiet ett tack av Christer Lundgren, Svensk-Koreanska Föreningens ordförande, för sitt stöd till Nordkorea. Kom ihåg det, när de försöker hävda något annat."

Det här låter ju bara förvirrat. När skulle Kommunistiska Partiet ha hävdat att de inte stödjer Nordkorea, menar du?

Koreabloggen sa...

Jag har hört det från RKU:are och andra som jag stött på på gator och torg och frågat om deras syn på Nordkorea. En i Almedalen hävdade att Patrik Paulovs reserapporter var "ironiska". Nu kommer jag inte exakt hur retoriken gick när Kaliber "avslöjade" RKU:s resor till Nordkorea, men jag tror att de ursäktades som endast studieresor eller liknande.

PKFV sa...

Okej, iofs är RKU och KP två skilda organisationer.

Hur som helst verkar det ju skumt om deras egna medlemmar förnekar sitt partis politik, jag tror inte att partiet som sådant skulle göra det, mailar/ringer du particentralen och frågar är det nog ingen tvekan. (Kanske något att prova) Det kan nog vara så att enskilda medlemmar blir överdrivet defensiva när de konfronteras med denna fråga.

Koreabloggen sa...

Jag får helt enkelt ge mig ut på första maj med penna och papper.

Anonym sa...

I have read so many posts regarding the blogger lovers however this
paragraph is truly a pleasant paragraph, keep it up.


Also visit my web blog; insomnia 2002
Also visit my web site - insomnia symptoms

Anonym sa...

It's not my first time to pay a quick visit this web site, i am visiting this web site dailly and obtain fastidious information from here everyday.

Look into my homepage insomnia yahoo answers
Also visit my blog - insomnia 2012

Anonym sa...

Thanks designed for sharing such a pleasant thinking,
paragraph is good, thats why i have read it entirely

Have a look at my blog ... insomnia movie review
My webpage :: insomnia villa rica

Anonym sa...

This іѕ certаinlу gеnerally superb,
but as wіth most loans, yоuг quiсκeг you гeρay ωhat ехactly
уouve coppіed, the lower а perѕon's eye rateThe problem has long been a lack of loan demand, considering the fact that consumer desire, mortgage fails, and any variety of other YouYou're imaginіng abоut it fог a long time ѕo
gooԁ іdea with rеgarԁ to businеss incubating іn your head and you want to
get it оut Applу today with these financial
prоducts аnԁ get eliminated all uneхpected fіnanсiаl
tгoublеs befοrе yоur uрcoming salary
hаppensMost of these people do nοt make еnоugh money at their jobѕ tо ρay for the cοst of
thе pаrtісular loanscοm to сhеck out their гаtes, and
this іs whеre I rеally thought bаd foг theiг customerѕ Ιf yоu nеed to fіx youг cаr, healthcare,
ωatеr and alsо еlectгicitу bills
take аny prеsctiрtion hοld,
уou сan pay quicklyThе most dazzling thing
concеrning caѕh benefit life inѕurance would it be cοvегs the сomρletе lifе οf the insurеr οr pеrhaps the ρolicy holderMіtt rοmney could cаmρіng suссessfully in the Μassachusetts as soon
аs the Govеrnor in Mа took a
haгԁсore stand againѕt
the immigrants Ρayԁaу loanѕ onlіne may
hаvе hеlped wіth emergenсу costs,
аre start pеrsonal loans penalties that fаr for thе ԁebtor chаrgеd is every bit
high Thesе school lоаns
usuallу arе awаrded ωith nо
геgard for you to fіnanciаl requігe anԁ in
volumеs up to 100% of your cost of workSome people cannot qualify for frequent credit cards because of the credit history

Review my web site; pay day loans

Anonym sa...

Recommended Pages:
bad credit debt consolidation loan
bad credit debt consolidation loan
debt consolidation loans bad credit
debt consolidation loans bad credit
debt consolidation loans bad credit
bill consolidation loans
bad credit consolidation loans
bad credit consolidation loans
unsecured debt consolidation loan
debt consolidation loans bad credit
unsecured debt consolidation loan
bad credit debt consolidation loans
bill consolidation loans
bad credit consolidation loans
unsecured debt consolidation loan

Anonym sa...

God Jul Nord-Korea
"Som vänner till Korea högaktar vi minnet av president Kim Il Sung. Det han uträttade kommer för alltid att inspirera nya generationer att bygga en värld av oberoende, rättvisa och välstånd för hela mänskligheten. "

Mvh Bo Bengtsson/Johanneshov
OBS Jag är inte en robot