tisdag 11 mars 2008

Vice i Nordkorea

Tidningen Vice, som nog är känd för många och säkert ökänd för lika många, har varit i Nordkorea, vilket de berättar om i sex filmer (nio till väntas). De här filmerna är helt klart de roligaste reseskildringarna jag har sett från Nordkorea, och precis som en annan Nordkoreablogg skrev så är det uppenbart att tiden i Nordkorea är den första på länge som reportern faktiskt inte är stenad…


 

Jag är rätt övertygad om att hans rädsla i reportaget dels är spelad och dels helt obefogad – myndigheterna skulle nog aldrig röra en turist. Det värsta som kan hända är sannolikt att man blir hemskickad och aldrig får återvända till Folkrepubliken. Jag har i alla fall aldrig läst något som pekar på något annat.


 

Vice har tidigare publicerat intervjuer med Nordkoreanska flyktingar i Sydkorea. Det är rätt speciellt att mitt emellan reportaget om hur det går till att äta en hel ko (svans och ben inkluderade) och deras sida med arroganta, oförskämda och alldeles underbara svar på läsarbrev hitta en intervju med någon som har blivit torterad i ett nordkoreanskt koncentrationsläger, men intervjun är trots resten av tidningen seriös och väldigt intressant. Kommer tyvärr ej ihåg vilket nummer det var.


 

Se filmerna här.

Inga kommentarer: