fredag 16 januari 2009

Snart är det val i Nordkorea

Varje gång det ska hållas val i Nordkorea förvånas jag över bettingfirmornas oförmåga att känna av marknadens efterfrågan. För vem vill egentligen inte satsa pengar i den spännande vadslagning som är Nordkoreas val?

Vem ska vinna? Är 2009 året då Chondogyopartiet äntligen tar makten? Koreanska socialdemokraterna? Eller, kan det bli Nordkoreas feministiska initiativ - Korean Democratic Women's Union - som kniper majoriteten av platserna i parlamentet?

Nja. Valen i Nordkorea är ju egentligen bara for show. Juridiskt sett måste alla partier som vill ställa upp godkännas av en slags valkoalition - Democratic Front for the Reunification of the Fatherland - som kontrolleras av statspartiet; Arbetarpartiet. Så något regeringsskifte lär det inte bli tal om. Som om det egentligen skulle spela någon roll; Försvarskomissionen sitter ju ändå på den reella makten. Dess ordförande heter Kim Jong Il.

Men, trots detta så rapporterade KCNA igår att:
Provincial (municipality), city (district) and county committees for the election of deputies to the 12th SPA were formed and started their work, according to the regulations for the enforcement of the law on the election of deputies to the people's assemblies at different levels of the DPRK.
Pingat till intressant.se. Läs även andra bloggares åsikter om , ,

9 kommentarer:

koreavän sa...

Vadå "partier som vill ställa upp"? Man röstar ju inte på partier utan på personer. Personer som givetvis får tillhöra vilket parti som helst, och som nomineras på massmöten. Du kanske skulle försöka lära dig åtminstone det allra mest grundläggande om det koreanska valsystemet innan du börjar raljera. (Jag känner igen samma sak ang Kuba. Folk som ylar om att "det finns ju bara ett parti att rösta på!" Pinsamt.)

Sedan skriver du att det ändå inte spelar någon roll (vilka som väljs till parlamentet) eftersom det ändå är den Nationella Försvarskommissionen som har makten. Men det är ju det folkvalda parlamentet som i sin tur väljer försvarskommissionens ordförande. Så vad var din poäng?

Koreabloggen sa...

Vad trevligt att en av er "Koreavänner" äntligen har hittat hit! Mycket trevligt!

Du tycks på fullt allvar vilja mena att ett flerpartisystem existerar i DFRK. Det stämmer, så vitt jag vet, att man formellt sett rösta på personer, men dessa nomineras ju via listor av statskontrollerade valkommissioner. Om vi för en stund lägger detta åt sidan, och tittar på vad DFRK:s konstitution säger, så torde vi tyvärr enkelt kunna avsluta diskussionen innan den ens börjat (fritt översatt).

Artikel 11, 1998 års konstituonsupplaga:

"The DPRK shall conduct all activities under the leadership of the Worker's Party of Korea."

Liknar klartext, i mina ögon. Men konstitutionen kanske inte är en trovärdig källa?

Koreabloggen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Koreabloggen sa...

Och om något tvivel skulle finnas kring nationella försvarskommissionens roll så citerar jag Ilpyong J. Kims "Historical Dictionary of North Korea", sid. 91:

"Under the constitutional revision of September 5, 1998, the NDC became the most powerful organ headed by Kim Jong Il as its chariman. 'The office of the Chairman of the National Defense Comission is a very important post: it is in charge of the whole of North Korea's political, military, and economic powers and is the top post of the republic'[...]"

Det är Kim Yong-nam som citeras i boken. Men SPA:s talman kanske inte kan "det mest grundläggande om det koreanska valsystemet"?

Hur kommer det sig att ni "koreavänner" så sällan är villiga att läsa akademisk litteratur om Nordkorea? Jag tror att det skulle kunna hjälpa er sak mycket, faktiskt.

Koreabloggen sa...

Wooops, upptäckte ett par fel i mina kommentarer:

1) Översättningen av konstitutionens 11:e artikel var inte alls fri, utan är ironiskt nog hämtad från samma nordkoreanska hemsida som "koreavännen" länkar till.

2) Apropå flerpartisystemet så nominerar ju samma kommissioner, så vitt jag vet, alla "partiers" (viktiga citationstecken) kandidater. Om jag har fel får "Koreavännen" gärna redogöra för de koreanska socialdemokraternas senaste nomineringsmöte.

Stefan sa...

Tack för en intressant blogg! På 80-talet följde jag utvecklingen i Östeuropa via kortvåg, och idag är givetvis Nord-Korea intressant på samma sätt. Kanske är det närmast Albanien och Enver Hoxha man kan jämföra med.

Både Nord och Syd vill ju ha en återförening, så ingen behöver ju tappa ansiktet när detta sker. Tyvärr verkar Nord_korea rädda för att allt för starka band ska skapas. Utbytesmötena mellan släktingar på ömse sidor om gränsen var nog annars fröet till något positivt.

Men det krävs nog mycket kremlologi för att förstå vad som motiverar Pyongyang. Allas mål måste ju vara glädje åt människorna i Nord-Korea. Men någonting verkar ha gått snett på vägen.

Stefan sa...

Mycket handlar nog om vad Kim Jong-Il är för en typ av person, vad som motiverar honom. Alternativen är väl:

1) Han vill se det koreanska folket lyckligt, och tror att de är lyckliga.
2) Han vill se det koreanska folket lyckligt, och tror att kommer att bli lyckliga i framtiden.
3) Han struntar i om det koreanska folket är lyckligt, bara han själv är det
4) Han ser sig själv i någon ödesbestämd roll, där lycka är ett oväsentligt begrepp
5) Han är rädd för diverse saker, och vill därför bevara status quo

etc. etc.

Jag tror i vilket fall som helst att frågan om vad som motiverar Kim Jong Il är väldigt viktig. Möjligen kan man dra vissa slutsatser utifrån kända fakta om hans intressen, flygrädsla etc.

Det är ju inte säkert att hans psyke t ex påminner om Saddam Husseins. Det kan nog vara viss skillnad om en envåldshärskare har ärvt sin position, eller erövrat den.

En angränsande fråga är förstås hur styrningen av landet fungerar. Vem kontrollerar vem, och litar de högsta topparna på varandra?

Så mycket är ju klart att ledarskapet VET att en stor del av befolkningen skulle lämna landet, om den kunde. Hur ser man på detta...är folk bara dumma som inte förstår...eller är folk kloka men måste hållas tillbaka ändå...

I vilket fall så torde det vara ett bekymmer för varje land som måste avgränsa sin befolkning från omvärlden. Det var ju på samma sätt i det gamla Östeuropa. Idag är dessa länder mer västliga än väst.

Anonym sa...

väntar på uppdateringar och kommentarer till utvecklingen!

Anonym sa...

geotorelxz credit card debt help
best debt consolidation
consolidate debt