måndag 20 oktober 2008

Nordkoreas "Important Announcement" [förnekas av Nordkorea?]

Detta har hänt: en japansk tidning har fått höra av "anonyma men säkra" källor (möjligen samma säkerhetsgrad som Politikerbloggen, alltså) att nordkoreansk ambassadpersonal världen över har fått order om att hålla sig på respektive ambassader tills vidare. Detta eftersom de ska få ett "mycket viktigt" telefonsamtal, troligen redan idag. Spekulationerna har naturligtvis gått vilda. Har Kim Jong Il avlidit? Ska Nordkorea helt bryta kontakterna med Syd? Vad annars kan det handla om?

Det kan vara värt att understryka vilken fakta som finns på bordet. En japansk tidning har rapporterat att en källa (som lika gärna skulle kunna vara påhittad) har sagt att Nordkoreas alla ambassader ska få veta någonting viktigt. För det första vet vi alltså inte ens om det finns någon substans i den här nyheten över huvud taget, och för det andra skulle ju "[the] Important Announcement" kunna vara vad som helst. Jag tror att man begår ett stort misstag om man i alla situationer försöker applicera (vad många bektratar som) vanlig logik på allting Nordkorea gör.

Men å andra sidan är det högst möjligt att vi om några timmar får läsa historiska rubriker om Nordkorea. Jag är alltså helt beredd på att få svälja min stolthet och erkänna att jag haft fel...

För övrigt: Yonhap har publicerat en artikel med den kryptiska rubriken "N. Korea blasts Seoul amid reports of 'important announcement'", men vi vanliga dödliga icke-prenumeranter får bara läsa ett par stycken där ingenting står om "[the] 'important announcement'". Hmm. Vad vet Yonhap som inte vi får läsa om? Om Du har tillgång till Yonhaps prenumerantdel (vilket du borde ha om du jobbar på t ex TT) får du gärna slänga iväg ett mail till mig.

/뱬예이

Pingat hos intressant.se. Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: