torsdag 6 december 2007

Seminarium idag

Inser att det är med extremt kort varsel, men jag tänkte ändå tipsa om ett mycket intressant seminarie på Stockholms Universitet, om det stundande valet i Sydkorea. Hoppas på en del bloggmaterial! Lyckas inte klistra in inbjudan, men det är klockan 1300, Kräftriket 4B, Department of Oriental Studies, Korean Seminar Room. Buss 40 från t-banestation Universitetet, gå av 'Albano'.

Ses!

2 kommentarer:

pudding.blogg.se sa...

Hej, tack för en intressant blogg. Jag har inte hunnit läsa allting ännu, men jag vill trycka extra på en sak som kanske är lite svår att förstå för oss västerlänningar.

Sydkoreanerna samarbetar med Nord av en anledning; att de fortfarande anser att de är ett folk och att de vill återförenas på grund av detta. Hade det inte varit för USAs stora inflytande på Sydkorea, kanske det hade gått enklare.

Eller vad vet jag? Det kanske låter som en vänstervriden tanke, men hela grejen med Sydkoreas dille på återförening handlar om kultur, inte om ideologi.

MVH
Patrik, för tillfället boende i Korea.

Koreabloggen sa...

Hej Patrik!

Självklart är det så. De sydkoreanska sympatierna med nord handlar framför allt om nationalism snarare än sympati med övergreppen i nord. Ibland kan man dock tycka att det går för långt, som när människorättsaktivister i Sydkorea attackeras både verbalt och fysiskt för att de för upp Nordkoreas övergrepp i ljuset.

Angående den amerikanska närvaron så kan den ses som negativ på många sätt, men faktum är ju att ingen sydkoreansk regering - inte heller de demokratiskt valda - har bett de 37 000 trupperna lämna landet. Det har de all möjlighet att göra om de så skulle önska. Nu är ju de amerikanska truppernas närvaro i Korea nog ganska viktiga för det sydkoreanska försvaret.

Men antiamerikanismen i Sydkorea är väldigt spännande. Det hölls en mycket spännande föreläsning av en gästprofessor på SU nyligen som jag lyckades beställa i tryck från Koreainstitutionen på SU, den kan du nog också säkert få, maila och fråga!

Hälsa Korea!