onsdag 5 december 2007

Sydkoreaner åker över gränsen

Nu börjar toppmötets resultat börja implementeras i verkligheten. TV4 skriver om att Sydkoreaner nu har börjat resa till Kaesong.

Sydkoreanska turister har ganska länge kunnat resa till Myohyang-berget, där en specialbyggd anläggning finns bara för dem. Men Myohyangsan ger nog inte särskilt mycket Nordkorea för pengarna. För vem åker till Nordkorea för att ta det lugnt och ligga vid poolen med en drink? Myohyangsan ska fungera som en slags spaort.

Men nu ska man alltså kunna åka även från Sydkorea till Kaesong, en stad i Nordkorea nära gränsen mot Sydkorea. I Kaesong kan man titta på en del av det lilla som finns kvar av Koreas historiska arv, mycket bombades bort under kriget.

En företrädare för Hyundai Asan, som ordnar resorna, säger att Kaesong "ger en sällsynt glimt av en nordkoreansk stad". Det är nog inte riktigt sant.

Turister har kunnat åka till Kaesong så länge som Nordkorea har varit öppet för resor, myndigheterna har alltså övat ganska länge på att hålla koll på att turisterna bara får se vad man vill att de ska få se. Man kan alltså inte vänta sig det riktiga Nordkorea trots att man reser till Kaesong.

Därmed inte sagt att det inte är roligt. Det är säkert en jättespännande upplevelse. Vill någon bjuda mig dit?

Pingat hos intressant.se. Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: