onsdag 5 december 2007

Sydkorea köper Nordkoreas samarbete

Det interkoreanska toppmötet år 2001 var en stor seger för Kim Dae-jung. Inte bara en historisk sådan - han satte sitt namn på historiens karta som en av vår tids mest framgånsrika fredsmäklare - han vann också Nobels fredspris.

Men ett tag efter toppmötet hamnade glorian lite på sned. Det kom fram att Hyundaikoncernens grundare, vars familj hade splittrats under Koreakriget, hade betalat Kim Jong Il ansenliga summor pengar under bordet för att Nordkorea skulle gå med på toppmötet.

Nu har ytterligare ett toppmöte hållits, med ännu ett stort antal symboliska segrar för fred som resultat. Men även den här gången får Nordkorea stora summor pengar även för de minsta samarbetena. Skillnaden är att det sker öppet den här gången, och att det är de sydkoreanska skattebetalarna som får stå för notan.

Splittrade familjer som bor på olika sidor av Korea ska få skicka videobrev till varandra, något som tidigare varit omöjligt på grund av den strikta kontrollen i Nordkorea. Faktum är att en person som försöker få tag på en video från Sydkorea i Nordkorea ofta straffas med döden om det upptäcks, men nu ska det ske lagligt, under strikt kontrollerade former.

Vad kan det kosta att tillverka en sån video? Säkert inte mycket. Alla med tillgång till en dator kan göra det gratis. Men Nordkorea ska få tusen amerikanska dollar per video som skickas till Sydkorea. Plus att all nödvändig redigeringsutrustning och kamera ska doneras från Sydkorea.

Jag gissar att överskottet, som antagligen kommer att bli större delen av summan, kommer att gå oavkortat till den nordkoreanska staten.

A government source said, "I understand that the North at first demanded thousands of dollars per video. It also requested two Rexton SUVs, each of which costs more than W30 million, for the shooting of the videos." A Unification Ministry official reported North Korean officials as arguing they would incur a lot of expenses to shoot the videos. "They said they would have to bring families scattered across various regions to Pyongyang and let them buy new clothes. I understand that they make 20 to 30-minute videos in a professional studio."
Chosun Ilbo.

Angående bloggens avsomnande: jag har ingen bra ursäkt. Det är mycket annat just nu, och jag håller på fritiden på att skriva ihop ett större kompendium kring några intressanta områden rörande Nordkorea. Tänkte bli färdig någon gång våren 2008. Men självklart ska bloggen inte vara död tills dess och jag lovar att försöka bättra mig!

Pingat hos intressant.se. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: