onsdag 24 december 2008

Nordkoreansk souvenirshopping

KCNA har idag en artikel om "showrooms" i Pyongyang, vilka i praktiken är kombinerade souvenirbutiker och restauranger. I vissa av dem säljs även lyxvaror till rikare nordkoreaner. Jag har själv besökt en av de butiker KCNA skriver om, nämligen den på Kwangbokgatan. I den kunde man t ex hitta gråa kostymer och barnvagnar uppställda för försäljning tillsammans med fritöser och blomvaser. Och naturligtvis souvenirer för oss turister.

KCNA:s artikel är extra rolig för oss som har varit i Nordkorea, och besökt någon av butikerna. Jag tänker främst på följande mening [min fetning]:
The goods also include insam (ginseng) products including the famous Koryo insam and Kaesong Koryo insam tea and Koryo medicines efficacious for medical cure.
Efter middagarna på kvällarna i Pyongyang blev vi nästan alltid mer eller mindre hänvisade till souvenirbutikerna, vilket oftast var mycket trevligt, även om min ormfobi tvingade mig att vika bort blicken från sprithyllan där skallerormsspriten stod. I alla fall. En av kvällarna gjorde en i gruppen ett extra bra fynd: Kaesong Koryo Insam Cream. "Grabbar, kolla här, nu är jag odödlig!" utbrast han då han kom från souvenirbutiken. Han hade nämligen hittat en kräm med oanade krafter. Jag citerar broschyren [min fetning]:
Kaesong Koryo Insam protects five viscera and improves the health of brain, after brain [sic!], heart and blood vessels. Particularly effective for the skin, it also prevents cancer, radioactive disease and treats AIDS.
På bussen på väg mot Yanggakdohotellet tog guiden, mr Kim, mikrofonen. "Ja, nu vet jag i alla fall att ni alla har AIDS", sa han efter att ha sett hur en hel turistgrupp formligen rusat in i souvenirshoppen för att köpa nordkoreansk hudkräm. Men det var ju främst den obetalbara broschyren vi ville åt. Fast vem vet, kanske botar Koryo Insam Cream trots allt AIDS och förhindrar cancer. Jag gav en burk till min mamma som mig veterligen inte ännu har drabbats av någon av de nämnda sjukdomarna.

Pingat hos intressant.se. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

wille sa...

Skönt, den missade jag tyvärr helt men har hört talats om just den(el. liknande) kräm tidigare. Hittade det här teet i Kaesong. Dock ej testat ännu så jag kan inte uttala mig om det funkar. :)

Vår guide hette också mr kim. Fast det iofs vår chaufför och hälften av alla män man träffade också...

Koreabloggen sa...

=) Souvenirer från Nordkorea verkar ofta utgöra praktexempel på konglish. Vissa i vår grupp hade verkligen behövt hangover chasing tea ibland...

Vi hade väl sammanlagt fyra-fem guider, och alla utom en hette Kim. Hur gammal var er guide? Vår var rätt nyutexaminerad och 24 år gammal. Hans kvinnliga rysktalande kollega var 21. Tyvärr märktes det att de var nya i jobbet, mycket mer nervösa och spända än jag fått höra att andras guider varit.

wille sa...

Vår huvudguide hette mr kim o var mellan 30-35. Hjälpguiderna hette ms lee och mr chad o var väl mellan 20-30. Även chauffören hette kim och han kallades "driver kim". Mailar dig bilder!

wille sa...

Rättelse. Kom på att det var vår guide i kina som hette ms lee. Hon i nordkorea hette ms Han.