fredag 19 december 2008

Planer på att mörda Kim Jong Il

Hinner tyvärr inte skriva någonting långt och strukturerat om detta:
Pyongyang said it has arrested a North Korean man who was hired by South Korea's intelligence agency to "harm our leadership." South Korea's National Intelligence Service denied involvement.
Några korta tankar:
  • Självklart har NIS (Sydkoreas säkerhetstjänst) ingenting med detta att göra. Det finns helt enkelt ingenting för dem att vinna på att ta död på Kim Jong Il.
  • Men OM det nu, mot all förmodan, skulle vara så att NIS är inblandade, så tyder det på att de har mycket bättre koll på de interna förehavandena inom det nordkoreanska Arbetarpartiet än man tidigare känt till, eftersom de då uppenbarligen har dragit slutsatsen att alternativet till Kim Jong Il i dagsläget faktiskt är bättre.
  • KCNA hävdar såklart att NIS ligger bakom det hela, men som flygbladsdebaclet har visat har de ofta svårt att skilja mellan Sydkorea som stat och enskilda medborgare i landet, åtminstone i retoriken.
En Sydkoreansk NGO ska ha tagit på sig ansvaret för det hela. Organisationen i fråga består av familjemedlemmar till sydkoreaner som kidnappats av Nordkorea, så den vinst de tänkte sig kunna göra var nog främst känslomässig, snarare än rationell.

Läs: Yonhap, KCNA (mycket läsvärt, särskilt andra halvan av artikeln) och DailyNK. Pingat till intressant.se. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: