söndag 24 augusti 2008

Aftonbladsk källvärdering och Nordkoreas nya nudlar

Nyheten om Nordkoreas nudlar är väl lite intressant, och visst är det varken ovanligt eller fel att journalister läser andra nyhetsmedier och "inspireras." Men Aftonbladetjournalisten bör nog se till att i fortsättningen åtminstone googla källor hon inte känner till då hon citerar artiklar från andra medier. I artikeln råkar nämligen Chongryons tidning Choson Shinbo (People's Korea) bli "japanska medier":
Enligt japanska medier innehåller de nya nudlarna dubbelt så mycket protein och fem gånger så mycket fett som vanliga nudlar gör.
BBC:
The noodles were made from corn and soybeans, the Choson Shinbo said.[...]

They left people feeling fuller longer and represented a technological breakthrough, the newspaper said.

Till saken hör att Choson Shinbo förmodligen skulle skriva att jorden var platt om Pyongyang sade åt dem att göra det. De är nämligen propagandaorgan åt Chongryon, en koreansk organisation i Japan som fungerar dels som diplomatisk representation och dels som propagandamegafon åt staten Nordkorea.

Det tar knappt en sekund att googla "Choson Shinbo." Även om man som journalist citerar en artikel från BBC rakt av kan det kanske vara värt att dubbelkolla var de i sin tur har fått sin nyhet ifrån. Men det vore väl för jobbigt.

Pingat hos intressant.se. Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: