torsdag 21 augusti 2008

Gudmundson har fel om Pyongyang!


I dagens SvD skriver Per Gudmundson om den s k "Skuggutredningen" (som enligt dem själva ska fungera som ett komplement till regeringens kulturutredning) och tar upp Pyongyang som ett exempel på en reklamlös stad.
Det skulle inte gå att köpa en annonsplats för någonting", skriver Skuggutredningen på sin webbplats, och frågar: "Undrar hur en sådan stad skulle se ut?"

Svaret på frågan är: ungefär som Pyongyang i Nordkorea.
Men han har fel. Visst finns det reklam i Pyongyang! Sedan 2000-talets början har en inhemskt tillverkad bilmodell annonserats i Nordkoreas huvudstad. Det ska finnas två olika varianter av annonsen. Bilden i inläggets topp är den jag har lyckats hitta. Rykten har även förekommit om att Samsung och Coca-Cola (!!) ska börja annonsera i Pyongyang.

Tyvärr får nog Skuggutredningen hitta en annan stad att snegla på som ideal.

Pingat hos intressant.se. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Hemlige sa...

Det är väl inte nödvändigtvis så att skuggutredningen har något emot reklam, däremot verkar de ha något emot betalt reklamplats. Men det är ju inte nödvändigtvis samma sak.

Bearwalk sa...

Skuggutredningen förefaller vilja förbjuda reklam för saker den själv inte tycker om, medan den kräver gratis reklamplats för saker som den tycker om.

Koreabloggen förresten, skriver du med ironi, eller? Jag kan inte riktigt avgöra. Har staden Pyongyang verkligen bara varit med om en enda reklam på åtta år?

Koreabloggen sa...

Bearwalk,

Nej, ironi brukar ju som bekant inte göra sig så bra på internet. Vad jag vet var Pyongyang helt reklamfritt* fram till annonserna för bilarna började dyka upp. Det var ganska stora nyheter när de första turisterna kom hem med bilder på reklam från Pyongyang, just eftersom det aldrig hade funnits tidigare. Det har att göra med distributionssystemets minskade roll i samhället, sedan dess sammanbrott i mitten av 90-talet. Vad är poängen i att annonsera för varor när staten ändå är de som avgör exakt vilka som ska tilldelas vilka varor?

*Givet att man exkluderar politisk propaganda från begreppet "reklam."

Anonym sa...

shu. jag tror nog att coca cola skulle vänta med att annonsera tills deras produkter faktiskt finns att köpa i pyongyang, nu är det i princip omöjligt att få tag på :(

Koreabloggen sa...

Troligen. Men Pepsi ska för övrigt gå att köpa på Yanggakdo...