onsdag 13 augusti 2008

Ökade spänningar i Korea?

Den senaste månadens s k "ökade spänningar" i Korea förtjänar egentligen en lång och utredande bloggpost, någonting som jag tyvärr inte har tid med just nu. Min åsikt är i korta drag att det mesta handlar om diplomatiskt muller, snarare än någonting som kommer att betraktas som något annat än en historisk parantes uder 2000-talets interkoreanska relationer.

Låt oss börja med att konstatera några saker:
  • Relationerna mellan Syd och Nordkorea har alltsedan 1948 kunnat ta väldigt drastiska vändningar från en dag till en annan. Detta är en helt naturlig konsekvens att av Sydkorea har ett, låt oss säga mer dynamiskt politiskt system än sin nordliga granne.
  • De diplomatiska relationerna mellan Syd och Nordkorea ligger trots de kontinuerliga agressiva utfallen från Nordkorea i praktiken på en historisk toppnivå. Syd och Nordkorea handlar med varandra i en utsträckning som hade varit helt otänkbar till och med under Kim Dae-Jungs första solskenspolitiska mandatperiod.
  • Vad Nordkoreas ledare säger är en sak, vad de gör är en helt annan.
Vad är det egentligen Nordkorea HAR gjort? Skickat ut fyra stycken sydkoreanska tjänstemän från industrizonen i Kaesong - inga företagsrepresentanter eller anställda. Alltså inga vars närvaro egentligen gör någon stor skillnad. Skrivit agressiva statements i det engelskspråkiga propagandaorganet KCNA - well, det är ju inte direkt första gången. Vägrat att låta en sydkoreansk kommission utreda dödsskjutningen i Kumgang - som om någon räknade med att Nordkorea skulle låta sydkoreanska tjänstemän undersöka vad man påstår är ett hemligt militärområde.

Jag menar att Nordkorea aldrig skulle göra någonting så drastiskt att det skulle kunna innebära ekonomiska förluster. Man kan dra upp kilometervis med fakta för att belägga detta, men det främsta argumentet torde vara det faktum att den interkoreanska handeln i år har slagit sitt historiska rekord.

Det diplomatiska spelet är en sak. Pengar är en annan.

Pingat till intressant.se. Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

David sa...

Om pengar var huvudmålet skulle dom väl ha ett helt annat ekonomiskt system från början?

Koreabloggen sa...

Sant. Men regimen förstår troligen att de måste skapa en någotsånär stabil och givande ekonomi för att kunna upprätthålla det system de valt. Jag menar att det på lång sikt är en omöjlighet, och att de ekonomiska reformerna KAN vara början till slutet, eftersom de i längden kommer att innebära för många avsteg från ideologin. Men mycket talar såklart också emot min teori. Detta är dock en annan, mycket längre diskussion...

Koreabloggen sa...

Man skulle för övrigt enklare kunna definiera det som en balansgång mellan vinster och förluster. Nordkorea vinner ideologiskt på den senaste tidens obstruerande och krångel, men man förlorar mycket litet ekonomiskt. Egentligen är det mycket smart gjort, ur ett juche-perspektiv.