tisdag 19 augusti 2008

Nordkoreas "attack" mot Sverige - inget nytt

Hur kan detta ens bli en nyhet? Förvisso har jag inte läst själva uttalandet, men det har troligen inte TT heller.

För att förklara det enkelt: NNSC ("Neutrala staters övervakningskomission vid Panmunjom, alltså Sverige och Schweiz) är underställt FN. Nordkorea ligger officiellt i krig med FN sedan 1951. Militär FN-närvaro på Koreahalvön (vilket NNSC formellt sett innebär) betraktas som fientlig av Nordkorea.*

Troligen - och jag vill verkligen understryka att jag inte har läst det nordkoreanska uttalandet - rör det sig om den årliga protesten mot den amerikansk-sydkoreanska militärövningen "Team Spirit" (som bytte namn 2007 och återigen inför 2008), en övning som hölls för första gången 1973.** Nordkorea har sedan den första övningen betraktat dess genomförande som en agression. NNSC ska tydligen övervaka övningen, vilket torde ligga i Nordkoreas intresse. Men avskyn för militärövningen är tydligen så stor att alla som på något vis befattar sig med den ska skrivas ner.

Paul Beijer har rätt:
Nordkoreas position i denna fråga är inte ny. Deras inställning till stilleståndsavtalet och NNSC är känd."

Flera medier om den livsfarliga och plötsliga attacken (notera att bara svensk media bryr sig om att skriva om den här påstått radikala händelsen): SvD, DN, DI och Sydsvenskan.

*Sverige bidrog även med ett antal fältsjukhus under FN-flagg under Koreakriget. Även vi ligger alltså formellt sett i krig med Nordkorea. Missilerna verkar dock inte ha börjat falla över Muskö än.

**"Team Spirit" har dock gjort uppehåll i perioder, på senare år ofta som en morot för nordkoreansk kärnvapenavveckling.

Pingat hos intressant.se. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: