fredag 8 augusti 2008

Svenska jeans i Nordkorea

Nu var det länge sedan NoKo Jeans först blev omskrivna i media, men jag tycker ändå att de är värda att uppmärksamma än en gång. Idéen är himla spännande. Jag kommer garanterat att köpa ett par jeans, om produktionen någonsin kommer igång d vs. Jag kan tänka mig att många krav återstår att ställas från Nordkoreas sida. Eller kanske blir processen smidig, det är ju trots allt utländsk produktion som betraktas som landets ekonomiska framtid.

Besserwissern i mig måste dock påpeka att jeans troligen redan har tillverkats i Nordkorea, dock troligen inte designats, vilket isåfall skulle vara det nya i detta. Jag har i dagsläget inga belägg för detta, men jag har svårt att tänka mig att inga av de fabriker som tuffar på i Kaesong tillverkar jeans.

Däremot att konsumtionsvaror för export aldrig ska ha tillverkats i Nordkorea, som en av NoKo-killarna säger i den här intervjun, stämmer helt enkelt inte. Nordkorea har både exporterat bilar och olika typer av ginsengprodukter, för att bara nämna ett fåtal saker som tillverkats i Nordkorea. Hade Noko-grabbarna varit ute tidigare hade de kunnat shoppa - just det, nordkoreanska konsumtionsvaror - via den nu nedlagda (?) sajten DPRKeconomy.com.

Enligt No-Ko-bloggen är läget kring jeanstillverkningen fortfarande oklart. Vi får helt enkelt hålla tummarna. Det kan behövas.

Pingat hos intressant.se. Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

martin sa...

Vad har hänt med killarna egentligen? De skulle åka till NK 27e Juli, och borde väl vara åter vid det här laget. Hemsidan verkar dock ha avlidit...

Anonym sa...

Hej! Hittade din blogg, mycket fin läsning i stort. En kort korrigering bara; det som du länkar till som "den officiella hemsidan" drivs egentligen av KFA och är inte vad Nordkorea själv räknar som "officiell hemsida". Den officiella hemsidan är Naenara som du också länkar till. Den hostas av KCCKP, samma företag som för övrigt har monopol på internet i Nordkorea.

Koreabloggen sa...

Tack för komplimangen! Nu råkar det dock vara så att Korea-DPR-hemsidan på framsidan anges vara Nordkoreas officiella hemsida. Gränsen mellan KFA och DPRK är hårfin ibland, Alejandro Cao de Benos som är ordförande för KFA är ledamot i SPA (Nordkoreas parlament) och i dess kulturutskott, så han fungerar i vissa sammanhang som officiell företrädare för staten Nordkorea. Han har utan tvekan jurisdiktion att uttala sig i statens namn, om inte annat som kulturutskottets ansvarige ledamot för relationer med främmande länder (en titel som låter mycket bättre på engelska ;-)).

Jag vet inte om jag skulle betrakta Nanenara som officiell hemsida, helt enkelt därför att den inte anges vara det. Vad den egentliga skillnaden är mellan dem och Korea-DPR är jag dock osäker på, kanske att man kan läsa Pyongyang Times och shoppa ett bredare urval av varor än på den KFA-administrerade sidan.

Jag har aldrig tidigare hört att KCCKP skulle vara någon slags ISP i Nordkorea, det får du jättegärna berätta mer om. De enda jag har hört om som erbjuder internet i Nordkorea är det kinesiska Silibank (som man endast kan skicka mail igenom) samt ett företag som drivs av ordförande för EBA (European Business Association i Pyongyang), som erbjuder internet via satellit till de utländska ambassaderna i Pyongyang. Han ska ha blivit rätt rik på det, har jag hört.

Jag menar absolut inte att mästra dig på något vis, men det är så här jag har uppfattat att det ligger till idag. Hur det har gått med kampen för domännamnet .kp har jag inte hört något om på länge...