söndag 30 november 2008

Döda nordkoreaner vilar under propagandaskyltar

Bloggen One Free Korea* har en specialpost om Nordkoreas propagandaskyltar, som ofta kan ses genom Google Earth (och, som jag kan intyga, verkligen är placerade överallt i landet).

De placeras ofta på kullar, för att synas ordentligt. Enligt koreansk tradition begravs ofta de döda i just kullar, vilket fick kanske oväntade konsekvenser under den stora svältkatastrofen. Enligt de bilder som finns i bloggposten är nämligen de platser där propagandaskyltarna är placerade ofta enorma massgravar. Så var det nog inte tänkt från början, men då ungefär en tiondel av ett lands befolkning dör av svält blir begravningsplatser en bristvara. Detta har resulterat i att många döda nordkoreaner vilar precis under de propagandaskyltar som prisar just det system som tog deras liv. Mer tragisk ironi får man leta efter.

*Jag håller absolut inte alltid med allting som bloggen skriver - eller, kanske framför allt - hur det skrivs, men den är mycket intressant, och dess författare besitter stora kunskaper om Nordkorea.

Pingat hos intressant.se. Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: