tisdag 25 november 2008

Unika bilder från Nordkorea visar svältorsak

Under vanligt Nordkoreagooglande hittade jag ett gäng ovanliga bilder. Vad jag förstår är bilderna tagna av en medlem i den amerikanska delegation som besökte Nordkorea 1998. Bland annat finns bilder från Hamhung och andra mindre vanligt förekommande platser i turisters resealbum från landet.

Bland annat hittade jag en bild av någonting som jag själv ofta noterade under min resa genom Nordkorea: de jordras som orsakade stora delar av de förstörda skördarna i samband med 90-talets katastrof har satt tydliga spår i naturen. Titta på kullen till vänster. Det syns tydligt att en del av den spontant har försvunnit.Kim Il Sung beordrade i samband med att matbristen började märkas att folket skulle odla överallt - mellan spåren på järnvägarna, längs vägarna, och inte minst på kullarna. Varje person med minsta kunnande om jordbruk - eller förmåga att tänka logiskt, för den delen - förstår vad som händer då detta kombineras med massiv skogsavverkning. Detta skedde i Nordkorea under slutet av 80-talet och början/mitten av nittiotalet, då energibristen var akut och brännved behövdes i stora mängder.

Inga trädrötter på kullarna kunde suga upp de stora mängder regnvatten som föll. Kullarnas jord blev nedtyngd av vattnet, och många rasade till slut - och tog med sig skörden.

Men ingen tänkte såklart på att detta kunde hända. De vågade i alla fall inte säga det högt. Ingen vågar gå emot den store ledarens dekret.

Titta på resten av albumet här. Nästan obligatoriskt.

Pingat hos intressant.se. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Frågande... sa...

@ anonynmVad har kristendomen med detta att göra?

det verkar som att du försöker få in din egna politiska agenda på ett orelaterat ämne..

f.ö. verkar din kritik vara mer riktad mot den katolska kyrkan... men den e fortf irrelevant med tanke på att ämnet var nordkorea Ds.

Koreabloggen sa...

Kommentaren om kristendom raderad p ga pillerpoppingfaktor och irrelevans.

Koreabloggen sa...

Två irrelevanta och förvirrade kommentarer till raderade. Varför kan inte ni seriösa läsare börja kommentera lite mer? =)