torsdag 12 juli 2007

Och så var det det här med karaoken...

Svensk media rapporterar om Nordkorea antingen då det har skett någonting relaterat till sexpartssamtalen – eller, som nu, då det finns något sådär småkul och exotiskt att berätta om.

Nyheten går ut på att regimen nu ska ha utfärdat ett dekret i de sino-koreanska gränsområdena om omedelbart förbud mot de ”privata” karaokebarerna (antagligen rör det sig om människors hem och teknisk utrustning köpt av kinesiska smugglare).

Antagligen har DN tagit nyheten från Reuters som i sin tur har läst den hos Dong-A Ilbo; DN uppger dock ändå Dong-A Ilbo som källa. Problemet är dock att DN återger samma citat ur det påstådda dekretet som Reuters, vilka båda hänvisar citaten till Dong-A Ilbo, men ingenstans på Dong-A:s hemsida lyckas jag hitta några sådana citat*. DN skriver:

Den sydkoreanska dagstidningen Dong-A Ilbo har tagit del av dekretet från det nordkoreanska "ministeriet för folkets säkerhet" som förbjuder privata karaokebarer.

Där heter det att förbudet införts för att "krossa fiendens ränksmideri och för att fullständigt utmana dem som hotar det socalistiska systemets existens".

Det enda jag lyckas hitta på deras hemsida rörande det hela är en ledarartikel som tar upp karaoken som ett belägg för tesen att regimen i nord ser det alltmer förekommande insmugglandet av sydkoreanska videoband/CD-skivor i landet som ett allt större problem. Hela den tesen tycks både Reuters och DN missa totalt – och därmed går vad som skulle kunna ha varit en korrekt och intressant analys av läget – dessutom i svensk media – helt förlorad. Bengt Albons skulle antagligen inte ha förlorat mer än några minuter av sin arbetsdag på att läsa lite hos originalkällan, och jag tycker att han skulle ha vunnit så mycket mer.


*Jag hävdar inte att citaten inte existerar, jag undrar bara vart. Kanske fanns de i pappersupplagan av Dong-A Ilbo.

Inga kommentarer: