måndag 13 augusti 2007

Dagen då DN upptäckte KCNA

Någon på DN:s webbredaktion kanske läste Bengt Albons artikel om ett påstått karaokeförbud och tänkte att det där Nordkorea verkar vara ett roligt land som man borde googla. Personen i fråga kanske fick kanske bland annat fram en länk till en hemsida med lustig design som ska föreställa nordkoreas officiella nyhetsbyrå. Hursomhelst så verkar det som att DN, långt efter ett antal bloggare och politiskt intresserade svenskar, nu har upptäckt KCNA. Iallafall.

DN.se refererade för ett antal dagar sen ett pressmeddelande från KCNA. Det handlade om ett av Kim Jong Ils vanliga "på-platsen-besök" (som det officiellt hävdas att han ägnar en stor del av sin vakna tid åt), den här gången på en militärförläggning. KCNA berättade naturligtvis om hur KJI med stor kunskap och säkerhet såg till att soldaternas bostäder var bra och att deras dricksvatten var av rätt standard. Luftfuktigheten i bostäderna såg han naturligtvis också till.

Humor? Ja. Ovanligt? Inte ett dugg.

Genom att på måfå klicka runt i KCNA:s arkiv hittar jag inom några minuter ett annat exempel.
Pyongyang, July 2 (KCNA) -- Leader Kim Jong Il is providing ceaseless on-site guidance to make the country rich, powerful and prosperous. He mapped out an ambitious blueprint for building a powerful nation on the way of his ceaseless on-site guidance to units of the Korean People's Army and various fields of the national economy and has dynamically led the drive to materialize it.

Samma dag som det här inlägget skrivs råkar KCNA ha TRE stycken rapporter om Kim Jong Ils inspektioner, igår ska han gett riktlinjer på plats i en fabrik i Hungnam där handikappade soldater tillverkar vardagsföremål av plast, i en "mining machine plant" i Tanchon (jag tror att det är samma stad som brukar skrivas Taechon hos många andra källor) samt hos arméenhet 1286.
Rapporterna om Kim Jong Ils "on-the-spot-guidance"-verksamhet samt hans "inspektioner" av diverse samhällsfunktioner är något av det som KCNA skriver allra mest om, och om man ser en sådan artikel som något nytt och värt att uppmärksamma så kan man inte ha vidare bra koll.

Jag är inte överdrivet upprörd över att det verkar ha tagit DN så lång tid att upptäcka den statliga nyhetsbyrån hos ett av de länder som syns allra mest i utrikesrapporteringen. Jag är bara förvånad.

Inga kommentarer: