tisdag 21 augusti 2007

Arirang i Guiness rekordbok

Bloggen North Korea Economy Watch citerar KCNA som uppger att Arirang-festivalen kommer att skrivas in i Guiness Rekordbok som den största gymnastikfestivalen i världen. Det är bara att gratulera.

Arirang-festivalen är en enorm gymnastikuppvisning, där tusentals barn, ungdomar, vuxna och soldater marscherar och framför allt håller upp färgade lappar i luften. Därigenom formas olika bilder, som tillsammans berättar olika historier med revolutionära teman.

Förutom att vara en spektakulär show - något som alla vittnesmål jag har läst verkar vara överens om - så är Arirang-festivalen ett talande exempel för hur det nordkoreanska samhället fungerar.

Individens totala underordning under kollektivet genomsyrar de flesta delarna av livet i Nordkorea; många av medborgarna tvingas viga sammanlagt sexton av dygnets timmar åt statligt dirigerade aktiviteter. Under Arirang-festivalen agerar tusentals personer taktfast med hård disciplin, tillsammans, för att skapa något större. Något större som någon högre upp i samhället har utformat.

Återigen, grattis.

Titta på videon och kom ihåg att det är människor bakom ALLTING; notera särskilt bakgrunden.

Intressant?


Andra bloggar om: , ,Inga kommentarer: