lördag 18 augusti 2007

Väluppfostrade barn

Barn kan tolka det här med att uppföra sig väl på olika sätt. Min pappa berättade en gång för mig om vad som hade hänt en av hans vänner då han var i Burma. Vid ett tillfälle hade en ung pojke suttit och stirrat på honom en stund, med stora ögon. Efter ett tag frågade han, uppriktigt undrande: "Sir, why are you so ugly?"
I en krönika i Korea Times berättar Andrei Lankov om vad som händ en sovjetisk man när han var i en av de butiker i Pyongyang där man kan handla västerländska varor för hårdvaluta. Expediten hade tagit med sig sin femåriga dotter till jobbet, och flickan hade lärt sig att vara artig mot människor hon inte kände. Ordet för "vit man" hade hon dock oturligt nog lärt sig av en av de många propagandafilmer i Nordkorea där människor med västerländskt utseende endast har en roll att spela; som skurkar och mördare.
Now, most Westerners depicted in North Korean cinema were perfidious and corrupt ``American imperialists.'' Thus, the polite girl greeted the stranger in the way foreigners were usually referred to in the movies. She said: ``Hello, uncle American imperialist scoundrel!''
Läs Lankovs intressanta text här.

Inga kommentarer: