Det här är faktiskt grymt spännande.
Chosun Ilbo rapporterar att nordkoreanska myndigheter nu har gett ut en ordlista som ska förklara vissa "kapitalistiska" termer och ord. Nu ska medborgarna få lära sig vad en pantbank och det där med ränta är för något.
Man kan antingen välja att se det här som en i raden av pittoreska nyheter från "Det Slutna Landet". Eller så kan man försöka sig på att tolka vart nordkoreas ekonomiska politik är på väg.
Vissa brukar prata om två falanger inom det Koreanska Arbetarpartiet, som är det statsbärande partiet i Nordkorea. Naturligtvis bygger det mycket på spekulationer, men det är vad man ofta får ta till i brist på annat. Ofta stämmer de faktiskt.
Den ena falangen består av de ur Kim Il Sungs gamla garde som faktiskt fortfarande är vid liv, och den andra brukar beskrivas som förnyarna - unga människor, som snarare har gjort karriär under Kim Jong Il än under Kim Il Sung.
De förstnämnda sägs arbeta för att man ska fortsätta på samma väg som tidigare, medan de senare tenderar att vara de som är allra mest öppna för "nya" ekonomiska idéer såsom samarbeten med utländska företag. Att döma av den senaste tidens utveckling så leder förnyarna dragkampen - och den påstådda ekonomiska ordlistan säger inte direkt emot det.
Vissa skulle säkert hävda att det här är ett i raden av många tecken som pekar mot att Nordkorea är på väg att gå samma väg som Kina - mot kommunistisk marknadsekonomi. Jag håller inte helt med.
Jag skulle snarare vilja säga såhär; det hela är en signal om vart Nordkorea INTE är på väg. Och det är bakåt. Om den ekonomiska frizonen i Kaesong nu inte misslyckas helt, så kommer Nordkorea definitivt att vilja upprätta flera såna. Just därför kan det vara bra att vanliga nordkoreanska arbetare känner till vissa uttryck som de kommer att komma i kontakt med då de arbetar för utländska företag.
Alltså - detta ska inte övertolkas som ett bevis på att Nordkorea kommer att gå Kinas väg. Hittils har ingen sett några tecken på ens ett litet förslappande av kontrollapparaten, snarare tvärtom.
Det är ungefär samma slutsats som experterna verkar dra.
Pingat hos Intressant. Andra bloggar om: Nordkorea, ekonomi, utveckling
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar