onsdag 22 augusti 2007

Regn och kontroll

Man ska inte underskatta värdet av symbolhandlingar. I alla fall verkar inte de styrande i Nordkorea tycka det. Det är antagligen en viktig anledning till varför man enligt Yonhap har beslutat att årets upplaga av Arirang blir av, trots att det minst sagt finns mer basala saker att ägna sig åt, särskilt efter det massiva regnandet.

Det krävs mer än lite vatten för att stjälpa den brinnande Juche-flamman, skulle kunna vara budskapet som man vill sända ut. Samhällets strukturer är fortfarande intakta.

Det sistnämnda tror jag säkert kan stämma - till en viss del. En katastrof av den här omfattningen kräver en enorm mobilisering av militären*, vilket ju logiskt sett innebär att den styrkan måste tas någonstans ifrån. Nu spekulerar jag vilt; men om katastrofens omfattning till och med är större än vad som har medgetts från officiellt håll, så kan det i förlängningen påverka övervakningen av gränserna.

Notera KAN. Det är nog inte särskilt troligt. Gränsövervakningen är högt prioriterad, särskilt under vissa tider. En sån tid kan mycket väl komma nu.

Antalet flyende från Nordkorea till Kina nådde sin peak någon gång då nittiotalets svältkatastrof var som värst. När matbristen ökar i landet ökar också flyktingströmmarna. Detta vet myndigheterna naturligtvis om. Därför är det snarast mycket möjligt att övervakningen främst längs gränsen mot Kina nu kommer att öka.

Nu ska jag försöka att inte komplicera det hela alltför mycket, men jag tänker avsluta med en sista och enligt mitt tycke, den mest intressanta frågan.

Om stora delar av militären mobiliseras för akut katastrofhjälp, och andra betydande delar för ökad gränsövervakning, vad kommer då det att innebära för det interna kontrollsystemet? Kommer människor att offentligt våga demonstrera (vilket har hänt vid ett par tillfällen) över matbristen - när militären är upptagen på annat håll?

Vad tror ni?*När man pratar om militären i Nordkorea så är det viktigt att komma ihåg att de sysslar med så mycket annat än de flesta arméer i världen. Vägbyggen och jordbrukskampanjer är vanliga uppgifter som militären kan kallas in för att hjälpa till med.

Intressant?
Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: