söndag 19 augusti 2007

www.korea.kp?

Sydkorea är en av världens ledande IT-nationer där nästan alla använder internet dagligen. En del av medborgarna lever större delarna av sina liv framför datorn. Alla vi som någon gång har spelat Counter Strike vet att koreanerna ofta ligger i gränslandet mellan duktiga och irriterande.
Läget är inte riktigt detsamma i Nordkorea.

Internet är i princip något som inte existerar i Nordkorea. De e-mail som myndigheterna av någon anledning behöver skicka eller ta emot går via det dyra och föråldrade systemet Silibank. De hemsidor som är knutna till den nordkoreanska staten ligger ofta under det japanska domänet .co.jp (i många fall antagligen för att de har skapats och underhålls av Chongryon).

Ett annat exempel tar Bertil Lintner upp i boken "Great Leader, Dear Leader". När han under en turistresa fick besöka Barnens Studiepalats i Mangyongdae i Pyongyang blev han visad en grupp barn i lågstadieålder som satt vid varsin dataskärm och skrev till synes frenetiskt. Problemet var bara att de mest tryckte på massor av knappar på måfå, antagligen för att de utländska besökarna skulle uppleva Nordkorea som en IT-nation, något som alltså inte stämmer särskilt bra.

Men något kanske är på väg att hända. AFP rapporterar att Nordkorea nu har ansökt hos ICANN om att få registrera .kp som sitt domän, vilket skulle kunna vara ett tecken på att de vill ansluta sig till resten av den uppkopplade världen. Läs mer här.

Pingat hos intressant.se.
Andra bloggar om: ,

1 kommentar:

Viktor sa...

I dokumentärfilmen A day in the life, north korea, ifrån 2004 så filmar de en föreläsning på något universitet i nord korea.

Den föreläsningen handlar om internet, eller "international network" som de kallar det, som att det vore något naturligt.