fredag 17 augusti 2007

Huvudstad i vatten


Jag skulle kunna tänka mig att betala väldigt mycket pengar för att få uppleva Pyongyang just nu. Nationens stolthet, staden som man visar upp för utländska besökare som ett exempel på den koreanska socialismens storhet över västerlandets kapitalistism, badar nu bokstavligen i vatten. Om det faktum att Kim Il Sung-torget i stadens centrum enligt DailyNk är dränkt i översvämningen ska tolkas symboliskt eller ej lämnar jag till den enskilde läsaren att avgöra. Som vanligt när läget är illa i Nordkorea, så är det mycket värre på landsbyggden än i prioriterade Pyongyang. Därför vore det, som jag skrev i den förra bloggposten, så oerhört spännande att få veta hur pass fritt hjälporganisationerna får arbeta i landet, och om de ges tillträde även till den fattiga obyggden.

Återigen är det värt att påminna om att orsaken till regnets är nordkoreas ekonomiska politik. I ett desperat försök att mildra den värsta svälten under (som i sin tur orsakades av matdistributionssystemets kollaps) nittiotalet högg man ner enorma arealer skog för att använda marken till odling av mat. Detta har resulterat i återkommande översvämningar då det inte finns tillräckligt med skog för att binda regnvattnet, och om jag har förstått det rätt så leder det till att stora mängder regnblandad jord flyter ner i floderna, höjer vattennivån och orsakar de enorma skadorna.
Som sagt; regnet faller över hela Korea, men bara den norra halvan drabbas på det här sättet.
Läs mer hos Dailynk. DN rapporterar idag att Internationella Rödakorset uppger att 214 personer hittils har dött, och 80 saknas.


(Klipp från Juche-TV, den statliga och enda tillåtna tv-kanalen i Nordkorea. Notera särskilt de översvämmade fälten.)

(Fler bilder från Juche-TV, med okänd engelsktalande röst)

Inga kommentarer: