tisdag 28 augusti 2007

Den förlorade sonen
Om man tycker att Kim Jong Ils dyra vanor är spännande, då blir man förmodligen stum av lycka när man får tillfälle att läsa om hans son – Kim Jong Nam.

Kim Jong Nam har under ett antal år bott i den f d portugisiska enklaven Macau, vid Hong Kong. Där sägs han vara en flitig besökare av områdets kasinon och lyxrestauranger. Han och hans familjs fasta bostad ska enligt uppgifter vara ett av de lyxigaste femstjärniga hotellen i staden. De här uppgifterna är, som så mycket annat gällande Nordkorea, osäkra – men i brist på annan information så får man helt enkelt lita på de rapporter som ter sig mest trovärdiga. Pressfriheten i Macao kan dock vara en anledning att tro mer på nyheterna kring Kim Jong Nam än dem rörande hans pappa. I alla fall;

Kim Jong Nam har länge exkluderats från spekulationerna kring vem som ska komma att efterträda Kim Jong Il när han väljer att trappa ner sin roll. Anledningen till det sägs vara att sonen inte riktigt har visat sig vara presidentmaterial efter det att han försökte ta sig in i Japan med falskt pass för sex år sedan. Han ville besöka Disneyland.

Men nu verkar något ha hänt. Jag är väldigt förvånad över att det här inte får större proportioner i media än vad det verkar ha fått; om jag har förstått nordkoreas konstitutionella modell rätt så borde det hela betyda att Kim Jong Il faktiskt planerar att precis som sin far låta sin son efterträda honom som landets ledare.

Det hela är lite krångligt, men i korthet så kan man säga att Nationella Försvarskomissionen är det organ som är det konstitutionellt sett mäktigaste (sedan Kim Jong Il i samband med att han gjorde sig själv till ordförande för organet också trixade lite med några paragrafer i konstitutionen) och kontrollerar både partiet och armén.

Men det organ som Kim Jong Nam nu ska ha blivit invalt i – partiets organisations och vägledningsdepartement (knackig översättning) – kontrollerar i sin tur försvarskomissionen. Alltså är Kim Jong Nam nu enligt uppgifter medlem i det mäktigaste organet i den nordkoreanska statsapparaten. Detta till skillnad från sina bröder som förvisso också finns på nyckelpositioner – men inom militären.

Eftersom ingen av de större auktoriteterna inom området har kommenterat det hela som någon enormt som någon enorm nyhet så väntar jag med att dra några riktiga slutsatser, men min teori är att Kim Jong Il faktiskt, trots tidigare teorier, har stora planer för Kim Jong Nam. Den förlorade sonen är i alla fall hemma.

Läs mer om Kim Jong Nam hos Chosun Ilbo.

Intressant?

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: