tisdag 9 oktober 2007

Nordkoreas massaker i Zimbabwe

Kanske såg Kim Il Sung lite av sig själv hos Robert Mugabe. En annan gerillakrigare som med stark tro på socialism och nationalism lyckades befria sig från sina koloniala förtryckare och påbörja det hårda arbetet för folkets frihet och lycka.

Och precis som Kim Il Sung på femtiotalet, så var Robert Mugabe inte långt efter sitt maktövertagande ivrig att säkra sitt totala grepp om makten.

Kim Il Sungs utrensningskampanj på femtiotalet syftade precis som Mugabes massaker på åttiotalet till att förinta konkurrensen inom den egna rörelsen; Kim Il Sung raderade ut två av tre falanger inom det Koreanska Arbetarpartiet och Mugabe lyckades krossa den allierade rörelsen Zapu genom att driva dess ledare Joseph Nkomo på flykt, men kanske framför allt genom att statuera tusentals brutala exempel på vad han var kapabel till.

Troligt är att Nordkoreas stöd hade med den egna självbilden att göra. Likt Sovjet och Kina, de två andra kommunistiska stormakterna i världen, skulle väl Nordkorea också ha ett antal stater mer eller mindre under sig, som de kunde utnyttja i situationer då de kunde tänkas vinna på det. Som jag skrivit tidigare ville de troligen upprätta en egen maktsfär, så att även resten av världen skulle inse den nordkoreanska nationens storhet i världen.

Hjälpen bestod av någonting som Robert Mugabe skulle komma att ha stor användning av. I augusti 1981 skickade Nordkorea 106 stycken militära rådgivare för att hjälpa Robert Mugabe att bygga upp en egen militär elitstyrka. Det sägs att Robert Mugabe var extra lycklig över att hjälpen kom just från Nordkorea, ett land som han beundrade. Joseph Nkomo kallade Femte Brigaden för ”Mugabes nordkoreanskt tränade privatarmé.”

Nordkorea verkade inte heller ångra sig efter nyheterna om vad deras hjälp hade åstadkommit. Den sista av de nordkoreanska militärrådgivarna lämnade Zimbabwe så sent som 1986.

I januari 1983 skickades Mugabes Femte Brigad till Matabeleland, den del av Zimbabwe där Mugabe misstänkte att de flesta av Zapu:s anhängare fanns. Det officiella syftet med aktionen sades vara att Nkomo och Zapu hade en rebellarmé som härjade i området och som skulle stoppas. Den förklaringen förkastas av de flesta seriösa bedömare och experter inom ämnet som nästintill en ren lögn.

En slags rasism fanns också med i bilden. Att Matabeleland till största del befolkas av Ndebele-stammen och Mugabe tillhör Shona gjorde nog inte direkt hans samvete tyngre.

Vad som följde kan inte beskrivas som någonting annat än en massaker. 20 000 mördade människor samt ett oberäkneligt antal våldtäkter och fall av godtycklig misshandel blev facit efter den Femte Brigadens härjningar i Matabeleland.

David Blair har skrivit boken Degrees in Violence, som handlar om Zimbabwes nutidshistoria och Robert Mugabes ledarskap. I en kåkstad nära Bulawayo i Matabeleland träffar han Gideon Nyathi, vars by fick besök av Femte Brigaden 1984:

De kom till byn och anklagade min far för att skydda dissidenter. De tog honom till ett hus och sköt honom i benet. Han förblödde och dog.

De tog en 21-årig man och hängde honom uppochner i ett träd. De slog honom på huvudet med pinnar och klubbor tills han dog. De samlade byns invånare och valde ut en ung man. De krossade hans skalle med stenar framför alla människorna. De sa att vi var dissidenter, men vi hade aldrig ens sett en dissident. Det hela var bara en ursäkt för regimen för att mörda människor.

Mugabe verkar fortfarande vara rätt tacksam:

Pyongyang, May 27 (KCNA) — Everything in Zimbabwe is associated with the exploits of President Kim Il Sung.
Zimbabwean President Robert G. Mugabe said this, recalling the fact that Kim Il Sung rendered material (min fetning) and mental assistance to the Zimbabwean people in the struggle for the independence of the country and the building of a new society.
On May 17 when receiving credentials from the DPRK ambassador to his country, he said that Zimbabwe and the DPRK have very good friendly relations.
Pingat hos intressant.se. Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: