söndag 7 oktober 2007

Toppmötet i Nordkorea

Få kunde nog undgå bilderna i tidningar och teve på de två koreanska ledarna när de skålade i champagne i Pyongyang för några dagar sen. Nu är toppmötet över.

Vad handlade det egentligen om? Kärnvapnena skulle ha kunnat vara någonting angeläget för Sydkorea att ta upp, men in i det sista var det osäkert om de ens skulle nämnas.

Fredsavtal? Nja. Komplicerat. Sydkorea kan inte ensamt representera de övriga parterna i Koreakriget. Istället kom man överens om målsättningen om ett ytterligare toppmöte; den här gången mellan Koreakrigets parter, för att äntligen kunna förklara kriget avslutat.

Återföreningsfrågan? Inte mer än de symboliska gester man hade kunnat vänta sig. Över huvud taget verkar toppmötet ha handlat mycket om symbolik; Roh Moo-hyun åkte knappast limousine över gränsen för att det gick snabbt och smidigt.

Nej, toppmötets egentliga fokus hamnade inte helt oväntat på Nordkoreas ekonomi och dess framtid. Förutom att fortsätta subventionerna till byggandet av industrizonen i Kaesong lovade president Roh att hjälpa till vid ett antal andra projekt, bland annat ska det börja byggas båtar på allvar i hamnstaden Nampo, norr om Pyongyang. Turismen ska också få sig ett uppsving, till exempel genom en planerad flyglinje mellan Seoul och turistorten i Paektubergen i Nordkorea.

Roh Moo-hyun:s löften är inte helt okontroversiella. De flesta är överens om att hans tid vid makten går mot sitt slut, och att då lova saker som nästkommande president (som har en något hårdare linje gentemot Nordkorea, se bl a det här inlägget.) kommer att vara bunden att genomföra kan tyckas tveksamt.

Ekonomin är ett genomgående drag i det mesta rörande relationerna mellan syd och Nordkorea just nu. Att lyfta den sargade nordkoreanska ekonomin är nämligen någonting som båda länderna har ett intresse av, eftersom de båda gynnas av stabilitet på halvön. I takt med att Nordkoreas sargade ekonomi förbättras säkras också ledarskapets position, vilket minskar risken för sammanbrott och den förmodade katastrof som skulle drabba Sydkorea då miljoner hungrande kusiner från norr väntas välla in över gränsen. Ledarna för båda länderna har ett klart intresse i att undvika en sådan kris.

För mer om toppmötet se bl a Economist och Chosun Ilbo.

Pingat hos intressant.se. Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: