fredag 26 oktober 2007

Nordkorea: "Jerusalem tillhör Palestina"

Den palestinska "ambassaden" (antagligen generaldelegationen) i Pyongyang har hållit en liten bjudning för att uppmärksamma Koreanska Arbetarpartiets 62:a födelsedag. Som om inte det redan har gjorts i Nordkorea...

Nordkoreas åsikter om Mellanöstern är intressanta, särskilt i dessa tider då deras kärnvapen tros ha funnit sin väg till en av Israels ärkefiender - Syrien. Inte för att jag tror att den nordkoreanska statsrepresentantens tal på mottagningen har något att göra med det. Troligtvis handlar det bara om en fin gammal tradition.

Tre olika nationers medborgare är belagda med extra restriktioner vad gäller visum och resor till Nordkorea. Sydkoreaner, amerikaner och israeler. Anledningen till varför de förstnämnda har svårt åka till Nordkorea är ganska enkel att förstå. Men israeler...?

Nordkoreas officiella ståndpunkt är tydligen att ett Palestina med Jerusalem - "Kuds" - som huvudstad bör upprättas, samt att alla palestinier ska ha rätt att "återvända hem", vilket i praktiken innebär ett utplånande av Israel som judisk stat. Här är KCNA:s rapport i sin helhet, nedan följer ett utdrag.
Palestinian Ambassador Hosts Reception Pyongyang, October 24 (KCNA) -- Palestinian Ambassador to the DPRK Mohammad Shahta Zarab hosted a reception at the embassy on Oct. 23 on the occasion of the 62nd founding anniversary of the Workers' Party of Korea. [...] Speaking next, Kim Ki Nam said the Palestinian people have made strenuous efforts to liberate the territory occupied by Israel and restore their legitimate national rights including the right to self-determination, the right to return home, and the right to build an independent state with Kuds as its capital.
The just cause of the Palestinian and other Arab peoples is sure to end in victory, he stressed.
Pingat hos intressant.se. Andra bloggar om: , , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Varför för du fram desinformation?

Inga KÄRNVAPEN har funnit sin väg till Syrien.

Mossad hittade på det och du för det GLATT vidare.

Koreabloggen sa...

Hej käre anonym,

Dina konspirationsteorier är förvisso spännande som en studie i den typen av mekanismer, men det vore roligt om du var lite mer saklig. Fast det är klart, om man tror sig sitta inne med den där hemliga Sanningen så kanske inte det behövs.

Lennart Svensson sa...

Detär märkligt att en högerextrem nyliberal anser att det är något speciellet märkligt med den "judiska staten" Israel. Det är lika lite märkligt som att parat om den " vita staten sydafrika". Här pratar alla fanatiska liberaler om total internatioalisering men när det kommer till kolonialstaten Israels förnekande av palestiniernas rätt att återvända yras det av samma liberaler om den "judiska staten"
"Koreabloggens hyckleri är uppenbart.

dibbuk.se sa...

-> "Lennart Svensson"

'Det märkliga med en högernyliberals märklighet.' Vad menar Du? Och vad har det med Korea att göra??

Den judiska staten Israel vilar på närmare 85% judar, med fullständiga rättigheter för såväl judiska som arabiska och kristna medborgare. Vad har det med forna Sydafrika att göra menar Du?

Din "rätt att återvända" saknar folkrättslig grund. Och jag misstänker att Du inte inkluderar de miljoner judar som flytt till Israel från arabvärlden, Iran och Europa.

Ursäkta att jag sätter Ditt påstådda namn inom citattecken, men Dina rader är litet för schablonartade för att vara något annat än ditsprayade.

/Anders Engström

Koreabloggen sa...

Hej Lennart,

jag antar att vad du reagerade på var att jag skrev att "rätten att återvända" innebär ett utplånande av Israel som judisk stat. Det är ju bara ett konstaterade av fakta - ingenting annat. Det sista jag skulle vilja göra i den här bloggen vore att ha åsikter om mellanösternkonflikten; dels eftersom jag i så stor utsträckning som möjligt försöker att förhålla mig neutral i mitt skrivande, men kanske framför allt eftersom det ligger långt ifrån bloggens ämnesområde.

Att "rätten att återvända" innebär en omstrukturering av hela staten Israels uppbyggnad torde vara ett ganska okontroversiellt påstående. Men av någon anledning så verkar allting som på minsta sätt berör Mellanösternkonflikten direkt hoppas på av människor som har starka åsikter i frågan. Jag vore tacksam om du i fortsättningen höll dig till ämnet när du skriver kommentarer i bloggen.

SW sa...

Jag vill också registrera min åsikt om att en "rätt till återvändande" eller ett upplösande av Israel som en "judisk stat" inte alls behöver betyda anti-semitism eller att judar inte ska ha rätt att bo i Palestina -- också.

Medan jag respekterar vår koreabloggares önskan om att inte debattera Palestina på bloggen tycker jag också att han/hon kunde ha tänkt på att en sådan här diskussion skulle blossa upp . . . Men låt oss lämna det för den här gången, då, och fortsätta diskutera senaste frisyrreglerna eller Kimmen-hyllningarna.

Koreabloggen sa...

SW; du har rätt i att jag borde ha kunnat ana att diskussionen skulle sätta igång, den gör ju tydligen det så fort man nämner någonting som har med mellanöstern att göra. Det är ganska symptomatiskt för den frågan; alla blir väldigt väldigt upprörda så fort någon yttrar någonting som man inte kan hålla med om till hundra procent. Varför det är så kan man undra.

Därför kanske jag inte borde bli förvånad över att folk uppenbarligen kan bli upprörda då jag endast konstaterar fakta. Jag kan inte för allt i världen förstå vad det radikala är i att rätten att återvända skulle innebära upplösningen av Israel som judisk stat - det är ganska enkel logik som jag inte visste att det var möjligt att ifrågasätta. Jag lägger ingen som helst värdering i det; jag konstaterade bara i mitt inlägg att det är så det ligger till och att Nordkorea uppenbarligen stöder den tanken, vilket jag inte visste var fallet.

Återigen; jag konstaterade fakta - fakta som Du och andra gärna får tala om för mig varför den är felaktig.

SW sa...

Alltså, det jag ställer mig kritisk till är dina ordval. De är värdeladdade, och inte bara en from sakupplysning.

Jämför med att man skulle säga, typ, "att ge svarta rösträtt skulle utplåna USA som en vit stat", eller dito om "att låta svarta i Sydafrika få medborgerliga rättigheter".

Jag tycker snarare att det är Nordkoreas position som är rätt okontroversiell (!). Liksom, allas rätt att återvända slås väl fast i Genève-konventionen, och specifikt i förhållande till palestiniernas rätt att återvända i ett flertal FN-resolutioner (194, 242, 3236).

Är din kritik av palestiniers rätt att återvända att Israel inte längre skulle vara en uteslutande judisk stat, precis som att Sydafrika inte längre skulle vara en uteslutande vit stat, och så vidare, så säg det för all del . . .

Koreabloggen sa...

SW,

Huruvida Nordkoreas position är kontroversiell eller ej beror ju helt på vilket håll i världen man jämför med. I vår del av världen uppfattar jag i alla fall åsikten att Israel bör vara en judisk stat som ganska okontroversiell; t ex i Sverige har vi vad jag vet inga riksdagspartier som vill häva Israels status som judisk stat. Den åsikten brukar ju motiveras med att Israel är just den enda judiska staten i världen. Det är en av anledningarna till att jag tycker att Nordkoreas åsikter om Israel är intressanta; den nordkoreanska retoriken präglas ju av en säreget radikal nationalism och man talar ofta om folkets enighet etc. Det vore alltså rätt konstigt om man motiverade sitt motstånd mot Israel på samma sätt som du gör.

En annan anledning till varför jag väljer att skriva om Nordkoreas åsikter om Israel är den senaste tidens händelser i Syrien - mer och mer fakta pekar ju på nordkoreansk inblandning, och stark nordkoreansk kritik av Israel motsäger inte direkt det. Mycket verkar alltså peka på att Nordkoreas Israelkritik är pragmatiskt snarare än ideologiskt motiverad.

Till sist; du kan ha rätt i att mina ordval var en smula värdeladdade, men sånt händer väl ibland när man vill att en text ska vara intressant att läsa. Jag är väldigt tacksam och hoppas att du även i fortsättningen hojtar till när du tycker att jag glider för långt bort från min ambition att skriva någorlunda objektivt och balanserat. Jag ska tänka efter mer nästa gång jag skriver ett inlägg som berör kontroversiella ämnen av den här typen, uppenbarligen räcker det med ganska lite för att det ska missuppfattas.

SW sa...

Tack för bra svar. Intressant det du skriver om kopplingarna NK-Palestina, och nationalismen.

Du har nog rätt i att Israels status som en uteslutande judisk stat är rätt kontroversiellt. Tyvärr, tycker jag, men avslutar härmed mitt deltagande i denna debatt och ser fram emot mer spännande information från Nordkorea!