onsdag 17 oktober 2007

ÄNTLIGEN! Nordkoreas bästa vän börjar blogga

Alejandro Cao de Benós, ordföranden för Korean Friendship Association, mannen som bland annat gjorde sig till en global kändis då han under en gruppresa med KFA bröt sig in på den medföljande ABC-journalisten Andrew Morse hotellrum och förstörde allt hans inspelade och antecknade material, har öppnat en blogg!

Under samma resa spelades den väldigt sevärda filmen Friends of Kim in, där bland annat bloggaren Curtis Melvin figurerar. Curtis syns även då och då i Youtube-klippet längst ner i inlägget (mannen med röd snusnäsduk på huvudet och rödlätt skäggstubb).

För sitt envisa arbete för Koreas återförening har Alejandro belönats av den nordkoreanska staten med bland annat ett medborgarskap i Nordkorea, en plats i parlamentet och ett antal fina medaljer. Han är även mannen bakom den här mytomspunna hemsidan. Här står det att han till vardags arbetar som IT-konsult, men jag är skeptisk.

Jag är rätt säker på att klippet längst ner är filmat under resan som Friends of Kim handlar om, framför allt eftersom Andrew Morse 7 minuter och 44 sekunder in i klippet figurerar i bild. Jag gissar att hans första resa till Nordkorea också blev hans sista, Alejandro kan nog svartlista folk från Nordkorea utan större ansträngning.

Alejandro själv visar sig i bild efter exakt en minut. Han är svår att missa. Hans KFA-sidekick Björnar Simonsen (killen i stolen framför med uppenbar skandinavisk brytning) syns i bild efter bara några sekunder. Curtis Melvin bär som sagt en röd snusnäsduk och sitter i stolen framför snett till höger på bussen i början av filmen.

Mer om Alejandro, hans liv och verksamhet samt kontroversen med Andrew Morse finns att läsa hos Wikipedia. Alejandros blogg finns på www.alejandrocaodebenos.com/blog. Inläggen publiceras i dagsläget endast på spanska (i KFA-forumet hintar Alejandro om att engelska inlägg kan komma i framtiden) men hyfsade översättningar går att ordna genom Babelfish.Intressant.se. Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

SW sa...

Haha! Grymt! Fattar inte varför de Benos inte flyttar till Pyongyang egentligen. Kwangmyong kunde behöva en bloggapplikation vid sida om nyhetsgrupperna och mailservice, kanske. Något för de Benos att bita i!