tisdag 20 november 2007

Hjertén om sitt engagemang för Nordkorea

Igår kunde Koreabloggen avslöja att den pensionerade TT-reportern Stefan Hjertén har suttit i styrelsen för Svensk-Koreanska Föreningen, en organisation som öppet stöder Nordkorea. Han har även suttit i redaktionen för föreningens medlemstidning Koreainformation. Se första inlägget här, om tidningen Koreainformation här samt ytterligare ett inlägg här.

Vid fem-tiden på eftermiddagen får jag äntligen tag på Mats Johansson på TT. Han vill inte ge någon kommentar. Jag läser upp utdrag ur de tidningar som tryckts då Stefan Hjertén suttit i redaktionen för Koreainformation, men fortfarande vill Mats Johansson inte säga någonting. Jag berättar att i en av de tidningar som gjorts under Stefan Hjerténs tid i redaktionen så hyllas den dåvarande diktatorn Kim Il Sung med bild på nästan varje sida, men jag får höra att han "ju inte kan ta ställning till någonting som du läser upp för mig över telefonen. Kim Il Sung kan ju vara med på bild i vanliga dagstidningar också."

Några minuter efter mitt samtal med TT:s redaktionschef får jag äntligen tag på Stefan Hjertén. Han bekräftar sitt medlemsskap och engagemang i Svensk-Koreanska Föreningen. Men idag tar han avstånd.

"Det var rena idiotin alltihopa", säger han om sin tid i Svensk-Koreanska Föreningen. "Idag skäms jag verkligen."

Han beskriver Koreafrågan som en av ett antal frågor som han och många andra FNL-aktiva tog ställning i av bara farten. Den och många andra "ingick i paketet" tillsammans med aktivismen i SKP och FNL. "Och Sydkorea var ju faktiskt inte särskilt kul det heller".

Svensk-Koreanska Föreningen kom han i kontakt med genom sin post i SKP:s internationella utskott. Den nära vännen Christer Lundgren var den "stålhårda" ledaren inom föreningen. Lundgren är fortfarande kvar, och är en flitig skribent i föreningens tidning Koreainformation.

Medlemsskapet i Koreainformations redaktion förnekar Hjertén inte heller.

"Jag tror till och med att jag översatte ett par texter för nordkoreanska ambassaden. Det var bland annat när jag var uppe hos dem som jag började förstå vilket idiotiskt system landet hade, de blev helt vansinniga om jag råkade utelämna ett enda ord ur översättningar som handlade om den Store Ledaren. Skrev jag 'bra' istället för 'den fantastiska och briljanta' så kunde de bli alldeles till sig..."

Stefan Hjertén var alltså engagerad i ett antal olika rörelser; förutom Svensk-Koreanska Föreningen så handlade det även om organisationer till stöd för t ex Kina, Nordvietnam och Palestina. Han beskriver Nordkorea som "det mest uppenbart odemokratiska" av de saker som han engagerade sig för.

Han säger också att det kanske är svårt att så här i efterhand förstå hur man kunde ge sitt stöd till en stat som Nordkorea, men att "om man såg hur USAs krig gick till så tyckte man att man var så kraftigt emot allt det". Följden blev enligt Hjertén att man tog ställning för en del saker som man kanske egentligen inte visste så mycket om. Han ger ett exempel. "Vi har stött en massa olika motståndsrörelser mot Hitler, men vi kanske inte vet hur demokratiska alla de var".

När jag frågar hur aktivismen i Svensk-Koreanska Föreningen har påverkat hans arbete som journalist är han tydlig. "Inte alls". Han säger också att han aldrig har rapporterat om Nordkorea. "Möjligen skrev jag en elak artikel när han fyllde åttio någonting, den där Kim Il Sung. Den tyckte nog inte regimen om."

Men engagemanget på den tiden lämnade honom inte utan avtryck. "'För många av oss har nog bakgrunden i SKP och FNL varit en slags bas för synen på världen."

Han återkommer ett antal gånger till hur allting verkade vara ett slags paket som man antingen köpte eller inte köpte. Mot USA eller med USA. Alla konflikter hängde ihop. "Ungefär som Bush pratar idag, allt hänger ihop i kampen mot terrorn." Idag tycker Hjertén att det var en förenklad bild av verkligheten. "Alla konflikter har olika utgångspunkter".

Det var 1979 som han gjorde sin sista period i Svensk-Koreanska föreningens styrelse. Ungefär ett år senare fick han anställning hos TT. När jag frågar om han tappade alla tidigare åsikter så fort han fick jobb som journalist svarar han att han nog egentligen aldrig hade haft dem. Stödet för Nordkorea var inget stöd utan bara ett ställningstagande mot USA. "Som sagt, om du ska skriva någonting om det här, skriv att det var rena idiotin alltihopa."

Pingat hos intressant.se. Andra bloggar om: , , , ,

14 kommentarer:

Tomas sa...

Att Hjertén kunde gå direkt från att vara en politisk kämpe för en kommunistisk diktatur till att börja jobba på TT tycker jag väcker en hel del frågor. Var det något TT på nåder kunde ha överseende med tack vare Hjerténs yrkesskicklighet eller var det så att hans politiska engagemang var meriterande? Hur ställer sig TT till att deras medarbetare stöder/har stött andra typer av diktaturer. Att det kan vara ok eller rent av bra med kommunistiska diktaturer men alla andra är dåliga? Finns det fler medarbetare på TT som aktivt stöder/har stött kommunistiska diktaturer så att det går att prata om att det finns en pro-kommunistkultur på TT:s redaktion?

Det är viktigt att sådana här förhållanden kommer till kännedom för oss mediekonsumenter och det finns uppenbarligen en hel ytterligare utforskningar att göra vad gäller TT:s politiska inriktning.

Beowulf sa...

Jag tycker faktiskt inte det är så konstigt det som Stefan Hjertén säger. Han har gjort fel och tar avstånd från vad han gjort. Det enda man skulle kunna begära, att han i den anda som Per Ahlmark en gång angav, är att han skrev några rader och gjorde lite mer offentlig självkritik. Det finns säkert fler som kan göra det. Ta vice riksbankschefen Willy Bergström som skrev en okritisk betraktelse om Nordkorea i en bok på 70-talet.

Anonym sa...

Hmm

Är det inte så att Stefan Hjerten, TT´s mellanöstern expert, för något år sedan i en intervju beskrev sig själv som en "palestinsk aktivist"

Peter W

Tomas sa...

beowolf, vi bor i ett land med yttrandefrihet och tryckfrihet så Hjertén får uttrycka sig precis hur han vill både i tal och skrift (så när som på lagen om hets mot folkgrupp, förolämpning och förtal), även om han att döma av hans Nordkoreasympatier inte alltid velat att vi andra ska få göra det. Hjertén kan vara precis hur pro-kommunistisk som helst, till och med stalinist om han känner för det. Men att TT som formulerar och förmedlar nyheter till i princip all svensk media anställer före detta anhängare av diktaturen i Nordkorea är milt uttryckt skrämmande. Därför tycker jag att det är viktigt att gå vidare i den här frågan. Har det funnits eller finns det en pro-kommunistisk kultur på TT? Jag är inte helt övertygad om att svaret är nej på den frågan.

Viktor sa...

Mall för att försvara sitt stöd till totalitära stater;

1. Få med att USA är som NaziTyskland
(check)
2. Få med något om GW Bush
(check)

3. Skyll på sionister (miss)

Hjerten får med 2 av 3 möjliga.

Nils sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Aewheros sa...

Viktor. Det är ju nu inte på något sätt rättfärdigande för totalitärt styrelseskick men...

1. USA har en aggressiv utrikespolitik, liksom Tyskland hade.

2. GWB har ställt till med mer elände än de flesta män i historien.

3. Sionister har mer på sitt samvete än vad medelsvensson tror.

Och för övrigt kan man försvara en stat mot att USA eller Israel utövar påtryckningar mot den utan att för den skull försvara statens styrelseskick.

Viktor sa...

aewheros
3. Sionister har mer på sitt samvete än vad medelsvensson tror.
Que ? Sett till såväl fn deklarationer och medie utrymme är ju israel det mest bevakade landet som finns typ.

Till stor del beror det på att världens alla knäppgökar (kommunister, islamister och nazister) har bestämt sig för att ha israel som sin huvudfiende.

Är det något lands politik som medelsvensson har koll på är det ju israels !

Anonym sa...

För oss som var med under det galna 60-talet är det lätt att begripa men omöjligt att försvara det totala ideologiska haveriet. Tog själv avstånd i tidigt 70-tal, mest p g a Herbert Tingsten.

Sverige lider av ett stort mindervärdighetskomplex. Vi smög fegt undan både Hitler och Stalins terrorvälde och trodde demokratisk socialism var möjlig.
De som räddade oss och övriga Europa pissar vi på. Vi är inte ens en bananrepublik, snarare en samling hycklare som litet eller intet gjort för att skapa vår egen framtid.

Ett sönderslaget Europa efter 1945 gav oss försprånget som numera är borta. Vi har har halkat baklänges sen 1968. Glöm aldrig alla de som offrade sina liv för vår frihet. Hjertén är en hycklare.

Mr. JB

Anonym sa...

Har det funnits eller finns det en pro-kommunistisk kultur på TT?

Just det. Är han nu, eller har han någonsin varit, en medlem av det kommunistiska partiet?

lubbe ferrysson sa...

Det var inte bara hyllningar av nordkoreanskt skräckvälde som Hjerten hade i sin repertoar. Hans panegyriska hyllning av Förintelseförnekare Faurisson, tillhör det bästa inom genre Holocaust denial. Hjertens uppträdande i skandalen ”Ordfronten – Wahlström – Israel styr svenska massmedia” tillhör också pärlor i svensk OBJEKTIV journalistik. Utpekade israelkritiska journalister P. Löfgren och L. Schüllerqvist avslöjade Wahlström som lögnare. Bara Hjerten fortsatte med sina antiisraeliska och antijudiska hatutfall. Enligt Löfgren såg sig Hjerten till och med som en palestinsk aktivist. [link]. När historiker Bachner anklagade Hjertén för att ha publicerat antisemitiska åsikter, hotade Hjerten honom med åtal. När jag sedan läste Hjertens Faurissonhyllningar (tack dr. Bult) blev jag nära att skratta ihjäl mig.
Visst är yttrandefrihet någonting som ska ställas högst. Hjerten har rätt hylla Nordkorea, har rätt att vara antisemit och att betrakta Förintelse som judisk bluff. Men att en nyhetsbyrå som har det facto monopol och påstår att den levererar opartiska nyheter och objektiva analyser, ha Hjerten som korrespondent från Mellanöstern är ofattbart. Bland västerländska demokratier är detta troligen möjligt bara i Sverige.
T.Tännsjö som du nämnde i din tidigare artikel är också intressant. Kommunistisk filosofiprofessor har med sitt Israelhat och försvar av terrorism hamnat idag på Ahmed Ramis ”Top Twenty”. [link]

Tim sa...

Viktor,

Till stor del beror det på att världens alla knäppgökar (...) har bestämt sig för att ha israel som sin huvudfiende.

Så störtskön kommentar!

Anonym sa...

Bra jobbat! Mycket intressant att läsa dina inlägg om Stefan Hjertén. Fantastiskt att det i Sverige betraktas som en merit att vara diktaturkramare när man anställs som journalist. Att Stefan Hjertén har lik i garderoben visste jag men just detta var nytt för mej.

Sigge

Jens sa...

Senkommen kommentar: Intressant att se hur man debatterar Hjerten utan att debattera hans faktiska artiklar i etablerade media.
Istället tycker man det är upprörande att han öht anställts. Menar debattörer att man måste åsiktsgranskas innan man skall få jobb i media?

Med 7 års erfarenhget från Kambodja och studier av Röda Khmererna, så blir bilden av den kommunisitska repressionen plötsligt väldigt vag. Den populära bilden av den massmördande kunskapsföraktande maosimen blir vid närmare studie förvandlade till den folkmördande nationalismen. Röda Khmererna drevs av idéer om en etniskt ren stat. Och det gör också Nordkorea. Och det moderna Israel med sina apartheidlagar. Med förödande resultat.

Det är ironiskt att se hur både vänstern egentligen stödjer aggressiv nationalism och högern hänger upp sin kritik/stöd av dessa tre stater på en illusorisk kommunism och i fallet Israel en illusorisk liberal demokrati.