måndag 19 november 2007

Känd TT-reporter Nordkoreavän?

Idag satt jag större delen av förmiddagen på Stockholms Stadsbibliotek och bläddrade igenom Svensk-Koreanska Föreningens tidning Koreainformation; de hade av någon anledning alla nummer utgivna mellan 1979-1981 sparade.

Jag tycker att det mesta i tidningen är roligt att läsa, men särskilt kul är det att se vilka personer som hade med föreningen att göra under den gamla goda tiden.

Christer Lundgren är en riktig veteran som fortfarande är aktiv, och bland annat sammanställer medlemstidningen idag. Ordföranden 1979 hette Gustav Lorentzon och var även riksdagsman för kommunisterna. 1980 var faktiskt en centerpartist ordförande, Nils-Eric Gustafsson.

En viss Torbjörn Tännsjö ska ha föreläst på ett nordiskt seminarium om Juche-idéen.

Men det mest intressanta är vilka idag kända namn som var knutna till föreningen. 1979 satt en viss Stefan Hjertén som styrelseledamot och i redaktionen för medlemstidningen. Hjertén arbetar numera som TT:s mellanösternkorrespondent och hans rapportering är ofta föremål för het debatt.

Vad Stefan Hjertén tycker om Nordkorea idag vore väldigt intressant att veta.

UPPDATERING: Jag fick ett mail av en vän som påstår att Stefan Hjertén numera är pensionerad. Någon som vet hur det ligger till?

UPPDATERING 2: Vill tilläga att Stefan Hjertén även satt i redaktionen för medlemstidningen Koreainformation åtminstone vid utgivningen av tidningens tredje nummer 1979.

UPPDATERING 3: Jag fick tag i både TT:s chefredaktör och Stefan Hjertén. Läs mer här.

Pingat hos intressant.se. Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Moxie Morgan sa...

Stefan Hjertén, som är en mycket sympatisk person (om han var det också på 70-talet vet jag ej), slutade jobba på TT före sommaren, genom att ta ut en massa kompledigt och på så vis gå i förtida pension. Det var länge sedan han var Mellanösternkorrespondent (om han någonsin varit det?). I alla fall de senaste åren har han varit allmänutrikesreporter på TT, och rest till alla möjliga länder.

Anonym sa...

Är det inte den här Stefan Hjerten?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stefan_Hjert%C3%A9n

lubbe ferrysson sa...

Ojdå, så Stefan Hjerten har också andra förebilder än Förintelseförnekare Faurisson.
Och denna man jobbade som TT:s korrespondent i Mellanöstern. Han måste vara skam för journalistkåren. Undrar i vilka andra europeiska länder skulle detta parodi på journalist jobba på en nyhetsbyrå som har det facto monopol på nyhetsförmedling (enligt TT själva levererar de objektiva nyheter och seriösa analyser)

Anonym sa...

Slöddren dras ju liksom till varandra, Faurissons, Nordkoreas vänner, Stefan Hjertén ...

WR
----------