tisdag 20 november 2007

Hjerténs journalistiska verk i Svensk-Koreanska Föreningen

Nu har jag kopierat samtliga nummer av tidningen Koreainformation som finns på Stadsbiblioteket i Stockholm som tryckts då Stefan Hjertén antingen sitter i styrelsen för Svensk-Koreanska Föreningen eller i redaktionen för medlemstidningen.

Koreainformation Nr 1 1979,
tidningens första artikel inleds med ett citat av dåvarande diktatorn Kim Il Sung. Det berättas även om ett "solidaritetsmöte" som föreningen har anordnat tillsammans med Nordkoreas ambassadör. Stefan Hjertén sitter i styrelsen och redaktionen.

Koreainformation Nr 2 1979,
framsidan pryds av en bild av diktatorn Kim Il Sung samt rubriken"Presidenten och folket". Tidningens första artikel handlar om firandet av nämnda diktators födelsedag, och högra hörnet pryds av en bild av Kim Il Sung tillsammans med frenetiskt leende damer.
Stefan Hjertén sitter i styrelsen och redaktionen.

Koreainformation Nr 3 1979
,
temanummer om Koreakriget, en artikel har rubriken "USA och Sydkorea började kriget". En sida berättar om "Solidaritetsarbetet i Sverige"; föreningen har firat Kim Il Sungs födelsedag. En bild visar en man som håller tal under ett porträtt av diktatorn.
Stefan Hjertén sitter i styrelsen och redaktionen.

Koreainformation Nr 4 1979
,
en av numrets första artiklar har rubriken "30 år av kamp för oberoende och socialism". Diktatorn Kim Il Sung på en bild i mitten. En annan artikel pryds av rubriken "Barnens rättigheter respekteras i norra Korea".
Stefan Hjertén sitter i tidningens redaktion.

Tidningarna finns som sagt i Stockholms Stadsbiblioteks tidningsarkiv. Se första bloggposten om Hjertén och Svensk-Koreanska Föreningen här.

Pingat hos intressant.se. Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Hoppas behandlingen blir densamma som vederfors Fredrik Böök.
Varför ska Stefan Hjertén komma undan, på annan blogg drivs tesen att det skedde på 1970talet, så glömt och förlåtet. Ack ja, tiden går, snart kommer kanske Sossarna att rehabilitera Ove Rainer.