måndag 5 november 2007

Nordkoreanska ambassaden och kameror

DN publicerar idag en intressant granskning av vilka ambassader som bryter mot de svenska reglerna för kameraövervakning. Inte särskilt överraskande har Nordkoreas ambassad fem övervakningskameror - men inte ett enda tillstånd från länsstyrelsen.

Förvisso uppger DN att de alla övervakar ambassadens privata område, men det är egentligen inte detta som är intressant. När DN ringer upp ambassaden och frågar dem varför de inte har tillstånd för sin kameraövervakning får de ett upprört svar:
- Vad är det för löjlig fråga? Varför skulle vi ansöka om det. Alla svenskar har ju övervakningskameror i porten. Varför skriver ni om så löjliga saker, säger den nordkoreanske ambassadtjänstemannen.
Antingen så tycker Nordkorea - precis som många liberaler i Sverige - att det finns för många regler och lagar som krånglar till vår vardag, men det är nog ganska osannolikt. Snarare är det nog så att de undrar varför de; diplomater på höga poster, skulle behöva fylla i en ansökan för någonting så banalt som att sätta upp en kamera.

Tonen verkar vara en annan än när Filip&Fredrik i programmet "Ursäkta röran" besökte ambassaden och träffade den glade tjänstemannen Kim för att spela "ambassad-jeopardy"...

DN, DN, DN:s karta.

Pingat hos intressant.se. Andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

märkligt resonemang. en utländsk beskickning har rätt att göra nästan va de vill inom det egna privata området. varför skulle detta vara konstigt? klart so korvspa att ambassader har övervakning