onsdag 26 september 2007

Att hjälpa nordkoreanska flyktingar kostar

Att de aktivister som längs den kinesiska gränsen mot Nordkorea riskerar mycket är ingen nyhet. Men att Kina verkar behandla även utländska aktivister på samma sätt som de egna medborgarna kanske inte är helt känt. Jag undrar om amerikanen Steve Kim visste det innan han började det riskfyllda arbetet.

Enligt ett nyhetsbrev från the Chosun Journal som plingade in i min mailbox igår är Steve en amerikansk affärsman med en stark kristen tro, som gjorde att han inte kunde tiga och se på hur kinesiska myndigheter behandlar de flyende nordkoreanerna i Kina (som beräknas vara uppåt en tiotusen stycken i dagsläget). Han engagerade sig i ett aktivistnätverk, och fick för det betala med fyra år av sitt liv, som han tillbringade i kinesiskt fängelse. Jag tror inte direkt att det var någon solsemester.

Men nu berättar hans fru att han har släppts från fängelset och är påväg hem till staterna igen. Jag undrar om hon kommer att känna igen honom, efter allt han får antas ha gått igenom.

Många vill göra något för lidande nordkoreaner. Men innan man tar steget och åker iväg till Kina bör man vara beredd på det värsta; en verklighet som inte bara finns på teve.

Pingat hos intressant.se. Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: