Integrationsdebatten i Sverige handlar om egentligen rätt simpla saker. Det diskuteras om åtgärdsprogram och diverse bidrag egentligen är verksamma, om språkets betydelse för integration, och om kravpolitik kan vara en bidragande lösning till de problem som finns eller inte.
Tycker man att kulturella skillnader försvårar nyanlända svenskar integration i samhället så kan man titta mot Sydkorea. Genast känner man att våra problem skulle kunna lösas på ett par timmar över en kopp kaffe.
Kontrasterna mellan syd och Nordkorea är enorma, oavsett om det finns en gränsöverskridande abstrakt koreansk nation eller inte. De nyanlända nordkoreanerna i syd förstår ofta inte pengarnas betydelse i marknadsekonomin, eftersom den nordkoreanska valutan i praktiken saknar värde och användning. Saker som banklån och ränta skulle lika gärna kunna vara ord hämtade från en extra svår dialekt av swahili - de existerar inte i Nordkorea och följdaktligen har de flesta nyanlända flyktingar i Sydkorea ingen aning om vad de innebär.
Allt detta leder inte helt otippat till enorma integrationsproblem. Arbetslösheten bland nordkoreanerna i syd är stor; många arbetsgivare drar sig nämligen för att anställa någon vars pass anger en födelseort i norr. Svårigheter att få bostad beror alltså inte bara på okunskap om hur systemet fungerar, utan också på låga inkomster.
Asia Times berättar om Kim Young-sil, en nordkoreansk kvinna i Sydkorea som tidigare i år tog livet av sig genom att hoppa ut genom fönstret från en lägenhet på tionde våningen i ett bostadshus i Seoul. Hennes exempel är ett bland många.
Naturligtvis beror inte självmorden bland flyktingarna enbart på integrationssvårigheterna; att som Kim Young-sil vid fyra tillfällen ha blivit hemskickad från Kina till Nordkorea och de straff som där väntar för brottet att korsa landets gränser sätter sina mentala spår. Men utanförskapet är säkert en bidragande faktor.
Nyamko Sabuni har ett ganska enkelt jobb, om man funderar på det.
Pingat hos intressant.se. Andra bloggar om: Nordkorea, Sydkorea, invandring, integration, Nyamko Sabuni, flyktingar, politik
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar