söndag 2 september 2007

Att gå med paraply i Stockholm när det regnar i Pyongyang - del ett

För att förenkla läsandet har jag delat upp posten om Svensk-Koreanska Föreningens senaste tidningsnummer i tre delar. Här kommer den första:

I förrgår var en rolig dag för mig. Förutom trevligt fikande med vänner så fick jag hem ett nummer av Svensk-Koreanska Föreningens tidning ”Koreainformation”.

Svensk-Koreanska Föreningen såg förmodligen sina glansdagar på 70-talet, av många anledningar. Det gick bra för Nordkorea på den tiden, de flesta i landet hade ett arbete och mat på bordet, och att göra sig känd som en av de hårdare förtryckarna i världen var svårare då med tanke på den hårda konkurrensen från resten av det socialistiska blocket. På 70-talet var föreningen faktiskt så produktiv att de gav ut en biografi av Kim Il Sung – översatt till svenska. Den litterära kvaliteten är diskutabel, men att företa sig en översättning av boken är minst sagt ambitiöst. Ett ex finns att låna på Stockholms Stadsbibliotek.

Idag verkar föreningens aktiviteter begränsa sig till ett torgmöte då och då, ett par årliga delegationsresor till Faderlandet samt månatlig utgivning av just den tidning som jag fick hem igår.

Till skillnad från tidigare nummer som har dominerats av direktöversatta nordkoreanska propagandatexter så innehåller det här numret flera egenskrivna artiklar. De flesta innehåller de vanliga harangerna om Nordkoreas rätt till kärnvapen och protester mot militärövningar i Sydkorea – men en sida får mig att haja till.

Intressant. Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: