tisdag 4 september 2007

Ideologisk fotboll

Jag har aldrig varit särskilt sportintresserad. Visst har även jag ryckts med i den där allmänna vågen av plötslig nationalism som verkar drabba alla svenskar så fort våra nationella fotbolls eller hockeylag spelar någon avgörande match i någon större turnering, men gruppspelen har jag aldrig brytt mig om. Föränn nu.

Den grupp som Sveriges damlag har hamnat i inför VM i Kina är i sig riktigt kul. Den består nämligen av Sverige, Nigeria, Nordkorea och USA.

Men det är inte det bästa.
Nordkorea och USA kommer att möta varandra i den första gruppmatchen – den 11:e september.

KCNA den 12:e september kommer att bli riktigt spännande läsning, oavsett hur matchen
slutar. Jag gissar på två möjliga notiser:

a) Den koreanska Folkrepublikens ärorika landslag bevisade återigen socialismens överlägsenhet över kapitalismen genom att krossa de amerikanska imperialisterna i den ärorika sporten. Detta hade aldrig varit möjligt utan den Käre Ledaren Kim Jong Ils vägledning och instruktioner i fotbollsspelandets teknik.

b) Den av de amerikanska förtryckarna mutade kapitalistdomaren som avgjorde matchen genom sitt "felaktiga dömande"*, till amerikanernas fördel. Dessutom var de amerikanska spelarna grovt dopade, och därtill så glada över att få vara en stund i ett rättvist och fritt land som Kina, att Nordkoreas ärorika damlandslag inte kunde förmå sig själva att inte låta dem vinna.

*Faktum är att KCNA dagen efter att Iran för ett par år sedan slog Nordkorea med 2-1 just skrev att "orsaken till de nordkoreanska fansens ilska var det felaktiga dömandet av domaren".

Men nästan lika spännande kommer såklart själva matchen att bli, jag kommer att bänka mig vid tv:n med flagga, kimchi och soju.

Läs mer om fotbollen hos DPRK Studies, vars bild jag har stulit till den här bloggposten.

Pingat hos intressant. Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: