lördag 8 september 2007

Att riskera livet för porträtten

Det borde inte förvåna någon att man bör förhålla sig mycket skeptisk till stora delar av vad nordkoreas propagandaapparat spottar ur sig.
Men att den här nyheten (återgiven av DN) till stora delar är helt korrekt tvivlar jag inte en sekund på.
Att sammanfatta anledningarna till varför många nordkoreaner säkerlige känner en mycket stor respekt och vördnad för de två ledarna går inte att göra i ett kort blogginlägg. Men två orsaker tror jag är mer väsentliga än andra:

a) Den livslånga indoktrineringen. Livet börjar antingen på ett sjukhus eller i hemmet; i vilket fall så är någon av ledarna den första personen - förutom modern och fadern - som det nyfödda barnet lägger ögonen på. Bilderna av ledarna kommer att följa med genom dagis, skola, arbete och ända fram till graven. Även det mest basala som en människa tilldelas i Nordkorea - mat (om än i små mängder), kläder och andra livsnödvändigheter - sägs vara presenter från den Käre Ledaren. Att ty sig till den hand som upplevs föda en är basalt mänskligt beteende.

b) Rädslan. Att skända ledarnas avbilder kan ge hårda straff i Nordkorea. Det finns exempel på personer som har skickats till läger av anledningen att de har missat att putsa de obligatoriska porträtten ordentligt. Att inte behandla bilderna med den respekt och aktsamhet som seden kräver ses med stor misstänksamhet av myndigheterna.

Så fungerar den nordkoreanska kontrollen. Å ena sidan moroten - möjligheterna att tilldelas mer levnadsresurser och privilegier som belöning för lojalitet - och piskan, det ovissa men garanterat tragiska öde som drabbar den person som vågar avvika från samhällets mycket strikta politiska normer - är vad som får kontrollapparaten att fungera.

Intressant? Andra bloggar om: , , , ,

Uppdatering 12/9: en läsare påpekade en slarvig särskrivning som nu är ändrad. Pinsamt med tanke på att jag ser särskrivning som en av de värre dödssynderna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

avbilder inte av bilder

Koreabloggen sa...

Tack för påpekandet!